Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından beklenilmeyen bir enerji krizine giren Almanya’da 3. çeyrekte kömür kaynaklı elektrik üretimi, geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 13,3 arttı. Kapalı olan kömür santrallerini tekrar kullanıma açan ülkede, kömüre dönüşün en büyük iki nedeni olarak kömürün doğalgazdan daha ucuz olması ve nükleer santrallerinde sorunlar yaşayan Fransa’nın enerji talebinin artması gösteriliyor.

Beklenilmeyen bir enerji kriziyle karşı karşıya kalan Almanya, iklim değişikliği ile ilgili iddialı hedeflerine rağmen kömür kullanımı artırıyor. Bloomberg’in verilerine göre Almanya, elektrik üretimi için son 6 yıla kıyasla en hızlı biçimde fosil yakıt kullanıyor.

Dünya çapında çevreyi kirletme oranı yüksek ve görece ucuz kömüre olan talep, ülkelerin yükselen enerji fiyatlarının ekonomilerine olan olumsuz etkisini en aza indirmeye çalışmasıyla artıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından başlayan krizin özellikle Avrupa’daki etkisi büyük. Almanya ise uzun dönemde sıfır salınım hedefinin yerine kısa dönemde enerji konusunda güvenliği sağlama hedefine öncelik veriyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) analisti Carlos Fernandez Alvarez, “Herkes iklim hedeflerini sabit tutuyor. Fakat ışıkları açık tutma ile karbon salınımlarını azaltma arasında kaldığınızda, ışıkları açık tutmayı seçersiniz” dedi.

Almanya 2038 itibariyle kömür kullanımı sıfırlamayı planlıyor. Ülkeyi yöneten koalisyon da bu hedefi 2030’a çekmeyi istiyor. Fakat mevcut kriz ile başa çıkmak için, ülke kapalı olan kömür santrallerini geçici olarak tekrar kullanıma açıyor. Birçok ülkede tekrar kullanıma alınan kömür santrali kapasitesi sınırlı kalırken, UEA’nın raporuna göre 10 gigavat ile sadece Almanya’nın tekrar kullanıma açtığı kapasite dikkate değer boyutta. BloombergHT

Diğer İçerikler