Almanya ve İtalya, Avrupa Birliği’nde (AB) 2035 yılından itibaren içten yanmalı motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimine karşı çıktı.
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda geçen ay onaylanan ve AB ülkelerinde satılacak yeni otomobillere ve hafif ticari taşıtlara katı karbon emisyon standartları getirecek düzenleme, AB’nin büyük otomobil üreticisi ülkelerinin tepkisini çekti.
Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, ülkesinin AB ülkelerinde 2035’ten itibaren satılacak yeni bütün içten yanmalı motora sahip otomobil ve hafif ticari araçların yasaklanması planına destek vermeyeceğini açıkladı.
Söz konusu planı desteklemeleri için AB’nin yenilenebilir enerji ve havadaki karbondioksiti yakalama ile üretilen sentetik yakıtlarla ilgili bir muafiyet getirmesi gerektiğine işaret eden Wissing, AB Komisyonu’nun bu konuda henüz bir düzenleme teklifi hazırlamadığını bildirdi.
“Sıfır emisyona ulaşmanın tek yolunun elektrikli otomobil tercihi olmaması gerekir”
Avrupa’nın önemli otomobil üreticilerinden İtalya’nın Enerji Bakanı Gilberto Pichetto Fratin de ülkesinin, Avrupa’da 12 yıl sonra yeni benzinli ve dizel otomobil satışlarının yasaklanması planına karşı oy kullanacağını ifade etti.
Fratin, AB üyesi ülkelerin büyükelçilerinin bu konuda Brüksel’de bir toplantı yapacaklarını anımsatarak, İtalya’nın 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlara sahip otomobillerin ve kamyonetlerin üretimi ve satışını yasaklamayı içeren düzenlemeye karşı olduğunu, sıfır emisyona ulaşmanın tek yolunun elektrikli otomobil tercihi olmaması gerektiğini vurguladı. Euronews

Diğer İçerikler