Nükleer enerji, 1970’lerdeki petrol krizinden sonra görülen ve bir dizi projeye yol açan altın çağın yeniden canlanmasının eşiğinde olabilir. Ancak politikacıların ve sivil toplum kuruluşlarının muhalefetinin, finansman sorunlarının ve güvenlik endişelerinin üstesinden gelinmesi gerekecek. Filipinler, Japonya ve Güney Kore’nin yeni seçilen liderleri, yüksek enerji fiyatları ve emisyonları azaltma ihtiyacı nedeniyle kamuoyunu değiştirerek enerji krizini hafifletmek için reaktörleri yeniden başlatma ve yeni tesisler inşa etme planlarını ileriye taşıyor. Vietnam, güvenlik endişeleri ve bütçe kısıtlamaları nedeniyle 2016’da rafa kaldırılan iki projeyi de tekrar değerlendirebilir. Avrupa’da İngiltere, yirmi yıl içinde ikinci yeni nükleer projesi için Temmuz ayında onay verdi. Sizewell C projesi için finansman görüşmeleri devam ediyor ve 2023’te nihai bir yatırım kararı bekleniyor. IEA geçen ay yaptığı açıklamada, net sıfır hedeflerine ulaşmak için küresel nükleer kapasitenin 2050 yılına kadar ikiye katlanması gerektiğini söyledi.

Küçük modüler reaktörler (SMR) gibi, yapımı daha hızlı ve geleneksel ünitelerden daha az maliyetli olan yeni teknolojiler Singapur, Filipinler ve Japonya’da tartışılıyor. Rolls-Royce SMR’nin Başkanı Paul Stein, Bir röportajda, “Uzak Doğu’nun ağır sanayileşmiş ekonomileri, nükleer enerjide hızlı bir artışa ihtiyaç duyuyor” dedi. Woodmac’tan Whitworth, bir konvansiyonel nükleer santralin ömrü boyunca ürettiği ortalama elektriğin maliyetinin, mevcut fiyatlarla gazla çalışan bir santralin yarısından daha az olduğunu ve kömürle aynı aralıkta olduğunu belirterek, hükümetleri projeleri canlandırmaya teşvik etti.

Asya Pasifik’in enerji kaynaklarının yaklaşık %5’ini nükleer sağlıyor ve açıklanan projelere göre bu oranın 2030’da %8’e çıkması bekleniyor. Çin ve Rus reaktör tasarımları, 2017’den beri yapım aşamasında olan projelere hakim durumda ancak Ukrayna savaşının ardından Moskova’ya uygulanan yaptırımlar, Rus tasarımı santrallerin geleceği hakkında soru işaretlerine yol açtı. Finlandiya, Rus devlet nükleer tedarikçisi Rosatom’un bir projesinin planlarını rafa kaldırdı.

ABD’de, Georgia’daki Vogtle Fabrikasındaki iki reaktörün altı yıllık bir gecikmenin ardından 2023’te açılması planlanıyor ve maliyetler iki kattan fazla artarak 30 milyar dolara ulaştı. Yine de, mevcut ABD reaktörleri mücadele ederken, Biden yönetimi, onlara yardımcı olmak için geçen yıl geçen 6 milyar dolarlık bir programı uyguladı ve sektör için ek politikaları destekledi. 27 Temmuz’da açıklanan bir Senato tasarısı, Kongre’den geçerse gelişmiş reaktörler inşa etmeye ve eski tesislerin kapanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Tasarı, “sıfır emisyonlu” elektrik üretmek için mevcut nükleer santraller için bir üretim vergisi kredisi içeriyor. Avrupa’da yapım aşamasında olan sadece birkaç nükleer santral var, ancak Fransa’nın 2050 yılına kadar 14’e kadar yeni reaktör planı var. Avrupa Birliği’nin bu ayın başlarında nükleer enerji yatırımlarını iklim dostu olarak nitelendirmesinin de yeni projeler için kamu ve özel fonları onaylaması bekleniyor.

Kaynak: “Analysis: Global energy crisis drives rethink of nuclear power projects”, Reuters

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler