Çelik üreticisi ArcelorMittal’in strateji başkanı David Clarke, 17 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Karbon yakalama ve depolamalı biyoenerjinin (BECCS), Avrupa’da çelik endüstrisinin karbondan arındırılması için temiz hidrojenden daha uygun maliyetli, hazır bir çözüm sunduğunu söyledi. Clarke, yaptığı açıklamada, şirketin yenilenebilir yolları değerlendirmek için kullandığı dört temel faktöre – mevcut teknoloji, temiz enerji sistemlerinin kullanılabilirliği, ekonomi ve çelik dekarbonizasyonun ötesindeki diğer faydalara – bakıldığında, ArcelorMittal’in, BECCS’yi en çok umut vadeden bir çözüm olarak gördüğünü belirtti.

Clarke “Biyokütlenin kömürün yerini aldığını biliyoruz. Bunu Brezilya’daki ve diğer yerlerdeki operasyonlarımızda uzun yıllardır kullanıyoruz. Belçika’da önümüzdeki yıl atık odun kullanarak, onu biyo-kömür yapmak için kullanacağımız bir projemiz var.” dedi.

Biyokütle sınırlı bir kaynak olmasına rağmen, ArcelorMittal kullanılabilirlikle ilgili bir sorun görmüyor. Clarke, “Sayılara ve kullanılabilirliğe baktığınızda ve özellikle atık akışlarına baktığınızda, kullanılabilirlikle ilgili potansiyel ve büyük bir sorun olmadığına inanıyoruz,” diye ekledi.

Clarke, tedarik zincirlerinin ve CCS tesislerinin inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Clarke, teknolojinin suyun yenilenebilir enerji ile elektrolize edilmesi veya CCS ile buhar metan reformu yoluyla üretilen hidrojen için kanıtlanmış olmasına rağmen, ekonominin çelik sektöründe temiz hidrojeni kullanmanın önünde bir engel olacağını söyledi. “Hidrojen kullanarak çelik yapmanın maliyeti ve ekonomisi bugün çok pahalı. 1 $ / kg’ın çok altında hidrojen elde edebileceğiniz bir senaryo veya buna benzer bir şey, o zaman işler değişebilir ” dedi.

Clarke, ArcelorMittal’e göre BECCS’nin sahip olduğu en büyük avantajın, kapsamının karbon negatif olması olduğunu söyledi.

“Çelik yapımını temelde yenilenebilir karbon kaynaklarından beslerseniz, bunu CCU ve CCS ile birleştirirseniz, çelik sektörü yalnızca karbon nötr değil, aynı zamanda potansiyel olarak bir karbon yutağı haline gelir.”

ArcelorMittal, CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar 2018 seviyelerine göre %30 azaltmayı taahhüt etmişti. SP Global

Diğer İçerikler