Sektörün arz-talep dengesini sağlayabilmesi için, upstream petrol ve gaz yatırımlarının on yılın sonuna kadar yılda yaklaşık 525 milyar dolarlık pandemi öncesi seviyelere çıkması gerekiyor.

Bu yıl, üst üste ikinci yıl için, upstream yatırımları hala baskı altında ve yaklaşık 341 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. IHS Markit ve hem üreten hem de tüketen ülkeler de dahil olmak üzere 71 ülkeden dünyanın en büyük uluslararası enerji bakanları örgütü olan IHS’nin raporuna göre bu, 2019’daki son “normal” yılın yatırım seviyelerinin neredeyse yüzde 25 altında anlamına geliyor.

“Yatırım Krizi Tehdit Ediyor” başlıklı rapora göre, petrol ve gaz arama ve üretimine yapılan yatırımlar baskı altında kalmaya devam ederken, küresel talep “şimdi pandemi öncesi yüksek seviyelere yakın ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde önümüzdeki birkaç yıl boyunca artmaya devam edecek”.

Rapora göre, önümüzdeki iki yılda, beş ila altı yıl içinde yeterli arzın kullanılabilir hale gelmesini sağlamak için yeni projelerin onaylanması kritik olacak.

IHS Markit ve IEF, “Yetersiz upstream yatırımı, daha fazla fiyat oynaklığına neden olacak ve olumsuz ekonomik sonuçlara yol açacaktır” diyor.

Rapor, son aylarda petrol ve gaza yapılan yetersiz yatırımın gelecekteki enerji arzını tehdit ettiğini söyleyen birçok endüstri profesyonelinin endişesini yansıtıyor, çünkü enerji geçişinin hızına bakılmaksızın petrol ve gaz önümüzdeki on yıllar boyunca tüketilecek.

Suudi Aramco’nun CEO’su Amin Nasser, bu hafta Teksas’ta düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’nde, yenilenebilir enerjiye hızlı bir geçişin sarmal bir enflasyona ve toplumsal huzursuzluğa yol açacağı konusunda uyardı ve bu tür olumsuzluklardan kaçınmak için petrol ve gaz yatırımlarının devam etmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

Moody’s ise, ekim ayında yaptığı açıklamada, petrol piyasasının bir sonraki arz kıtlığı şokunu önlemek için küresel yıllık upstream harcamalarının yüzde 54 kadar artarak 542 milyar dolara çıkması gerektiğini belirtmişti. Oil Price

Diğer İçerikler