Dünya fosil yakıtlardan yenilenebilir alternatiflere geçerken yeşil hidrojen talebinin çarpıcı biçimde artması bekleniyor. PWC raporuna göre, hidrojen talebi, küresel iklim hedeflerine bağlı olarak 2050 yılına kadar yılda 150 ila 500 milyon metrik tona ulaşabilir. Yeşil hidrojenin üretimi, doğal gaz üretiminden elde edilen gri hidrojenden çok daha pahalı olsa da, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin on yılın sonuna kadar karbon emisyonlarını azaltma yönündeki baskısı, şimdiden yeşil alternatife olan talebi artırıyor. Şirketler şimdi daha rekabetçi olabilmeleri umuduyla yeni teknolojiler ve teknikler kullanarak düşük maliyetli yeşil hidrojen üretmek için yarışıyorlar.

Geçen yıl, Hindistan üretim için teknolojisi hala gelişim aşamasında olmasına rağmen, yeni bir yeşil hidrojen stratejisi açıkladı. Hindistan’ın yeşil hidrojen endüstrisinin beklenen hızlı büyümesi konusundaki şüphelere rağmen, yeterli siyasi irade ile neler yapılabileceğini göstererek güneş enerjisi sektörünü son on yılda önemli ölçüde geliştirdi. Hindistan şu anda 50 GW kurulu güneş enerjisi kapasitesine sahip ve sadece 2021’de rekor 10 GW ekledi. Hindistan, 2030 yılına kadar ülkeyi yeşil bir hidrojen merkezi olarak 5 milyon ton yakıt üretmeyi bekliyor. Hindistan’ın Reliance Industries tarafından 75 milyar dolarlık bir yatırım da dahil olmak üzere, son aylarda bu üretim hedefini destekleyen çeşitli girişimler görüldü.

Ancak Hindistan, hidrojen pazarını geliştirmek isteyen tek Asya ülkesi değil. Japonya’da birkaç enerji firması, hidrojen yakıtına dayalı yakıt hücreli elektrikli araçların (FCEV’ler) piyasaya sürülmesini planlıyor. 2015 yılının başlarında, Japonya bir “hidrojen toplumu” vizyonunu açıkladı. Japon hükümeti, 2030 yılına kadar 800.000 kümülatif FCEV satışına ulaşmak ve 1.000 yakıt ikmali istasyonu kurmak amacıyla önceki yıllarda hidrojen stratejileri açıklamıştı. Ayrıca hidrojen, Japonya’nın Stratejik Enerji Planının önemli bir parçasıdır. Yine de, bugüne kadar, Japonya’nın stratejisi büyük ölçüde fosil yakıtlardan elde edilen mavi hidrojen etrafında merkezlenmiştir.

Bu arada, Çin hidrojen hedeflerine ulaşmak istiyorsa oyununu hızlandırması gerekiyor. Çin daha önce 2025 yılına kadar yılda 100.000 ila 200.000 ton arasında yeşil hidrojen üretme hedefini açıklamıştı. Ancak, bu üretim düzeyini karşılamak için yeşil enerji sektöründe yeni teknolojilere ve atılımlara ihtiyaç duyulacaktır. Şu anda Çin, yılda 33 milyon ton üretimle dünyanın en büyük hidrojen üreticisidir. Ancak bunun çoğu, yaklaşık yüzde 80’i hala doğal gaz operasyonlarından üretilen karbondan elde ediliyor. Bu, büyük ölçüde yenilenebilir enerji kullanan yeşil hidrojen üretiminin yüksek maliyetinden kaynaklanmaktadır. Yeşil hidrojen hedefleri iddialı olsa da, Çin, önümüzdeki on yılda yeşil hidrojen üretimini önemli ölçüde artırmayı umuyorsa, yeni teknolojilerin ve tekniklerin geliştirilmesine büyük yatırım yapması gerekecek. Avrupa yeşil hidrojen üretiminde lider olurken, birkaç Asya ülkesi, önümüzdeki on yıl içinde üretimi önemli ölçüde artırma potansiyeli olan yeşil hidrojen pazarlarını geliştirme planlarını açıkladı.

Kaynak: “Europe Sees Huge Hydrogen Opportunity In Asia”, Oil Price

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler