Avustralyalı bilim adamları, gelecekteki güneş enerjisi çiftliklerinin enerji çıktısını artırmanın anahtarı olabileceğini söyledikleri çift taraflı güneş hücreleriyle verimlilikte yeni bir dünya rekoru kırdılar. Bu başarı, yeni verimlilik rekorunun elde edilmesini sağlayan güneş hücrelerinin işlenmesinde lazer kullanımına yönelik yeni yaklaşımlar kullanan Avustralya Ulusal Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından elde edildi.

Araştırma ekibi art arda güneş hücrelerinin ön tarafında yüzde 24,3 ve hücrenin arka tarafında ise yüzde 23,4’lük bir dönüşüm verimliliği elde etti. Güneş hücresinin iki tarafının birleşik performansı, tek taraflı güneş hücrelerinin elde ettiği verimliliği önemli ölçüde aşan, yaklaşık yüzde 29’luk etkili bir dönüşüm verimliliği üretti.

Baş araştırmacı Dr. Marco Ernst, “Bu, seçici olarak lazer teknolojili güneş hücreleri ve en yüksek verimli çift yüzeyli güneş hücreleri arasında bir dünya rekoru” dedi.

ANU’dan Baş Araştırmacı Dr. Kean Chern Fong, çift taraflı güneş hücreleri üreterek, geleneksel tek taraflı güneş hücrelerinden daha iyi performans elde etmenin mümkün olduğunu söyledi. Dr. Fong, “Cihazın her iki yüzeyinde neredeyse simetrik güç üretim kapasitesine sahip olduğu için gerçek bir çift yüzeyli güneş hücresi diyebileceğim şeyi geliştirdik. Geleneksel bir güneş enerjisi çiftliğine yerleştirildiğinde, iki yüzeyli bir hücre, doğrudan gelen ışığı emerken, aynı zamanda yüzde 30’a kadar ek bir enerji üretimine katkıda bulunabilen zemin yansımasından da yararlanır.” dedi.

Dr. Fong, güneş enerjisi çiftliği geliştiricileri arasında, aynı miktarda güneş ışığından daha fazla elektrik üretimi vaat eden ve aynı miktarda araziyi kaplayan ‘bifokal’ güneş hücrelerine artan bir ilgi olduğunu da sözlerine ekledi.

Verimlilik kaydı, CSIRO tarafından bağımsız olarak doğrulandı ve araştırma, hem Avustralya Yenilenebilir Enerji Ajansı (ARENA) hem de Avustralya Gelişmiş Fotovoltaik Merkezi’nin (ACAP) finansman desteğiyle yapıldı. Renew Economy

Diğer İçerikler