Çin’in Tek Kuşak Tek Yol Projesi doğaya ve çevreye zarar veren kimi projeleri finanse ettiği için eleştirilere maruz kalıyor. Pekin, Tek Kuşak Tek Yol Projesi ile temiz enerjiye öncelik vereceğini, temiz enerji yatırımlarını artıracağını iddia etse de mevcut durum farklı gözüküyor.

CSIS’ten Jonathan Hillman, “Biden’in İklim Planı ve temiz enerji dönüşümü hedefleri Çin için Tek Kuşak Tek Yol Projesi kapsamında yaptığı bazı yatırımları zor duruma sokabilir” dedi. Çin’in Tek Kuşak Tek Yol Projesi (BRI) 2013 yılında başlatılan ve Asya’dan Avrupa’ya yüzlerce şehri ve onlarca ülkeyi birbirine bağlayan alt yapı projelerini ve yatırımları kapsayan küresel bir girişim. BRI birçok fosil yakıt yatırımını da bünyesinde barındırıyor. Geçtiğimiz birkaç yılda Çin bu konuda çevreci gruplardan aldığı eleştiriler doğrultusunda BRI bünyesinde temiz enerji projelerine öncelik vereceği taahhüdünde bulunmuştu. Fakat şimdiye kadar Çin’in BRI bünyesinde finanse ettiği enerji projelerinin büyük bir kısmı fosil yakıt kaynaklı projeler oldu. Kenya, Mısır ve Bangladeş Çin tarafında finanse edilen bazı kömür projelerini iptal etme kararı aldılar. Dünya Bankası’nın bir raporuna göre, BRI’nin yaratacağı taşıma ve nakliye yükü küresel karbon emisyon yükünü %0,3 artıracak.

Başkan Biden, ABD’yi tekrar Paris Anlaşması’na dahil edeceğini açıkladı. Biden, seçim sürecinde Çin’i karbon emisyon üreten fosil yakıt projelerini finanse etmekle suçladı. Uzmanlar, Biden Yönetimi’nin havuç ve sopa yöntemiyle Pekin Yönetimi ile iklim değişimi ve Çin’in BRI bünyesinde finanse ettiği fosil yakıt projeleri konusunda ciddi mücadeleye girişeceğini ifade ediyor. ABD’nin Biden döneminde, ABD etkisinde bulunan uluslararası kurumlar aracılığı ile temiz enerji projelerini destekleyeceği ifade ediliyor. Wood MacKenzei, önümüzdeki döneminde BRI’nin ve BRI üzerinde Çin’in finanse ettiği enerji projelerinin ABD-Çin ilişkilerinin hassas noktası olacağını ifade ediyor.

Kaynak: “Biden’s focus on climate change could turn up the pressure on China’s mega infrastructure program”, CNBC

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler