3 Kasım’da Birleşik Krallık’taki elektrik sisteminden sorumlu Ulusal Şebeke 4 Kasım öğleden sonrası için bir bildirimde bulundu. Bildiri, özellikle yoğun saatlerde elektrik tedarikinin yeterli olamayabileceği uyarısında bulunuyor. Bu uyarının klimaların sürekli çalıştığı yaz aylarında değil Kasım ayında yapılmış olması da önemli bir nokta. Zira bu, kesinti ihtimalinin aşırı yüklemeden değil, şebekenin alternatif kaynaklara bağlılığının fazla olmasından kaynaklandığını gösteriyor. Bu haber soğuk ve rüzgarsız bir havanın Birleşik Krallık genelinde hakim olması üzerine geldi. Soğuk hava elektrik tüketimini artırırken havanın rüzgarsız olması günde ortalama 16,9 GW enerji üretmesi gereken rüzgar santrallerinin üretiminin örneğin Çarşamba günü 2,5 GW’a kadar düşmesine neden oldu. Bu 2,5 GW’ın da 1,2 GW’ı sistemsel kısıtlamalar sebebiyle kullanılamadı. Üstelik ülkedeki doğal gaz ve nükleer enerji santralleri de bakımda olduğu için çalışmıyorlardı. Durum o kadar sıkışık bir hal aldı ki eski tip kömüre dayalı enerji santralleri şebekeyi desteklemek için tekrar çalıştırıldı.

Bu durum yenilenebilir enerjiye bağlılığın artmasının oluşturabileceği riskleri gözler önüne seriyor. Alternatif enerji kaynaklarına bel bağlayabilmemiz için batarya teknolojilerini önemli ölçüde geliştirmemiz ve tüketilen enerjiden fazla üretim yaptığımız anlarda tüketimin arttığı zamanlarda kullanmak üzere enerjiyi depolayabilir hale gelmemiz gerekiyor.

Aynı zamanda kaynak dağılımının doğru yapılamaması fosil yakıtlarla üretime göre daha az kirlilik yaydığı halde doğal gazdan da kaçınılması sonucunu doğurabilir ve yetersizlik söz konusu olduğunda hızlıca fosil yakıtlara dönüş yapılması ilk başta hedeflenen durumun aksine daha fazla kirliliğe sebep olabilir. Buradaki en iyi strateji farklı kaynakların bir arada kullanımını sağlamak olacaktır. Doğal gaz ya da nükleer enerji temel kaynak olarak seçilebilir ve tedarik zincirinin yeterli seviyede tutulması için kullanılabilir. Enerji depolama teknolojileri yenilenebilir enerjiyi stabil şekilde depolayabileceğimiz noktaya gelene kadar hidroelektrik, nükleer ve doğal gaz enerji santrallerinden de güneş panelleri ve rüzgar tarlalarıyla birlikte yararlanmalıyız.

Kaynak: “A Warning From The United Kingdom: Renewable Energy May Not Suffice”, Forbes

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler