Birleşmiş Milletler, hükümetlerin iklim krizinin etkilerine uyum sağlamak için gereken önlemleri alamamasından dolayı dünya çapında milyonlarca insanın sel, kuraklık, sıcak hava dalgaları ve diğer kötü hava koşullarından kaynaklanan felaketlerle karşı karşıya kaldığı konusunda uyarı yaptı.

Birleşmiş Milletler’in perşembe günü yayınlanan 2020 Çevre Programı Adaptasyon Raporu’na göre dünya çapında ülkelerin yaklaşık dörtte üçü, küresel ısınmanın etkileri için plan yapma ihtiyacını kabul etti ancak bu planlardan çok azı artan çevresel tehditler için yeterli ve bunları yürürlüğe koymak içinse gerekenden çok daha az bir fon sağlandı.

Geçen yıl, Sibirya’daki sıcak hava dalgası, Avustralya ve Amerika’da orman yangınları, yıkıcı Atlantik kasırgaları ve Asya’nın birçok yerinde yaşanan fırtınalar ve seller ile kayda geçen en sıcak yıl oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel iklim finansmanının yaklaşık yarısının adaptasyona ayrılması gerektiğini ve geri kalan kaynağın sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarına harcanması gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte, özel şirketler, hızla yükselen ekonomilerdeki karlı yenilenebilir enerji yatırımlarına, erken uyarı sistemlerine, sel bariyerleri gibi insanların iklim değişiminin etkisine uyum sağlamasına yardımcı olan emisyonları azaltmaya yönelik bazı projeler için finansman sağlamaya istekli olsalar da fırtına, sel, felaket gibi doğa olaylarıyla oluşan tahribatların yarattığı zayiatların finanse edilmesi genellikle çok daha zordur.

Birleşmiş Milletler, önümüzdeki süreçte COVID19 nedeniyle birçok ülkenin iklim adaptasyonu için kaynak bulmakta zorlanacağı konusunda uyardı.

UNEP in belirttiğine göre eğer ülkeler COVID19 ekonomik teşvik paketlerinde “yeşil iyileştirme “ye öncelik verirlerse birçok problem uzun vadede çözebilirler. Ekonomik araştırmalar, iklim krizinin etkilerine karşı dayanıklılığı artırmaya yönelik tedbirlerin başlıcaları olarak ağaç dikme, sel bariyerleri inşa etme, doğal manzaraları restore etme, ulaşım ve iletişim ağları gibi altyapıyı koruma ve güncellemeye gerekli tedbirler olarak işaret ediyor. Doğa temelli çözümlere öncelik verilmesi gerekiyor. Bunlar arasında karbon emilimi ve doğal sel bariyerleri görevi görecek ağaç dikilmesi, bataklıkların kıyı fırtınalarına ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı tampon olarak restore ve ıslah edilmesi önemli başlıklardır.

Sera gazı emisyonlarının azaltılması önemli bir öncelik olmakla birlikte, artan aşırı hava koşullarına uyum sağlama ihtiyacını ortadan kaldırmak için yeterli olmayacaktır. Rapora göre, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılsa bile, dünya iklim krizinin etkilerinden kaynaklanan sorunlarda bedel ödemeye devam edecek.

Kaynak: “Countries adapting too slowly to climate breakdown, UN warns”, The Guardian

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler