Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, fosil yakıt devlerini “iklim bilimlerini görmezden geldikleri” gerekçesiyle sert ifadelerle eleştirdi.
İklim değişikliğine ilişkin bilimin on yıllardır net olduğunu belirten Guterres, petrol ve gaz endüstrisini, iş modellerinin insanoğlunun hayatta kalmasıyla bağdaşmadığını gayet iyi bilmelerine rağmen yine de üretimi arttırmaya çalışmakla suçladı.
Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Guterres, iklim değişikliğini “varoluşsal sorun” olarak nitelendirdi.
Dünya’nın sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmaya yönelik küresel taahhüdün de “neredeyse buhar olup uçacağı” değerlendirmesinde bulundu.
Sera gazı emisyonlarının rekor seviyelerde olduğuna işaret eden BM Genel Sekreteri, “Küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırma taahhüdü heba oluyor. Daha fazla önlem alınmazsa 2,8 derecelik bir artışa doğru gidiyoruz. Bunun sonuçları yıkıcı olacak, gezegenimizin bazı bölgeleri yaşanmaz hale gelecek. Bu birçok kişi için ölüm cezası. Ancak bir sürpriz değil, bilim bunu yıllardır açıklıyor.” dedi.
Exxon Mobil’de çalışan bilim insanlarının şirketin, ısınmanın gerçekliğinden şüphe duymasına rağmen, 1970’lerde iklim değişikliğinin etkileriyle ilgili “şok edici beceri ve doğrulukla” tahmin ettiklerini ortaya koyan yakın tarihli bir araştırmaya atıfta bulunan Guterres, “Geçen hafta öğrendik ki bazı fosil yakıt üreticileri, 1970’lerde ürünlerinin gezegenimizi kavurduğunun tamamen farkındaymış. Büyük Petrol’den (dünyanın enerji devi şirketleri) bazıları büyük yalanı yaydı.” dedi. Euronews

Diğer İçerikler