En son BM iklim raporuna göre, dünyanın en büyük sera gazı yayıcısı olan Çin’in kömür tüketimini azaltmak da dahil olmak üzere karbondan arındırma çabalarını hızlandırması gerekiyor. Çin, enerji güvenliğine öncelik verdiği için en azından önümüzdeki birkaç yıl içinde kömür üretimine ve kömürle çalışan üretime önem verdi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) bu hafta yayınladığı rapor, dünyanın otuz yıl içinde feci bir küresel ısınmadan kurtulma şansı varsa, şimdi harekete geçme zamanının geldiğini söyledi. Raporda ayrıca “2030 yılına kadar emisyonları en az yarıya indirmek için tüm sektörlerde seçeneklerimiz var” deniyor.

Yüzlerce bilim insanı tarafından değerlendirilen senaryolarda, ısınmayı yaklaşık 1,5° santigrat derece ile sınırlamak, küresel sera gazı emisyonlarının en geç 2025’ten önce zirveye ulaşmasını ve 2030 yılına kadar yüzde 43 oranında azaltılmasını gerektiriyor. IPCC Çalışma Grubu III Eşbaşkanı Jim Skea, “Küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak istiyorsak, ya şimdi ya asla” dedi. “Tüm sektörlerde acil ve derin emisyon azaltımları olmadan, imkansız olacak” diye sözlerine devam etti.

Rapor, 2050 yılına kadar kömür tüketiminin yüzde 65 ile yüzde 95 arasında azaltılmasını istiyor. Bu bağlamda, elektrik üretimi için hala büyük ölçüde kömüre bağımlı olan Çin, çevrecilerin incelemesi altında. Raporun yazarlarından biri, Çin’in emisyon azaltımlarında geride kalan ülkelerden biri olduğunu ve kısa vadeli enerji politikalarının küresel hedeflerle uyumlu olmadığını söyledi.

Bu yılın başlarında Çin, emisyonları azaltmaya yönelik küresel çabalara katkıda bulunma taahhütlerine rağmen, enerji güvenliğini sağladığı için önümüzdeki yıllarda kömür kullanımını en üst düzeye çıkarmaya devam edeceğini söyledi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, en büyük kömür üreten bölgesi İç Moğolistan’dan temsilcilere, Çin’in “gerçeklerden ayrılamayacağını” ve “kömür açısından zengin, petrol açısından fakir ve gaz sıkıntısı çektiğini” söyledi. Xi’ye göre, enerji geçişi uzun bir süreç ve Çin kömüre sadece “son veremez”. Çin, 2021 sonbaharındaki elektrik krizinden ve son olarak Rusya’nın enerji emtia fiyatlarını çok yükseğe çıkaran Ukrayna’yı işgalinden sonra enerji güvenliği konusunda endişeli.

Kaynak: “UN Climate Report Urges China To Decarbonize”, Oil Price

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler