Çin’in son aylarda İran’dan yaptığı rekor ham petrol ithalatı, rakip üreticilerden gelen arzın azalmasına neden olarak Brezilya, Angola ve Rusya gibi ülkelerdeki petrol satıcılarını fiyatları düşürmeye ve sevkiyatlarını Hindistan ve Avrupa’ya yönlendirmeye zorladı.

İran petrolü, zorlu ABD yaptırımlarına rağmen 2019’un sonlarından itibaren Çin’e kaymaya başladı, ancak hacimler ancak geçen yılın sonlarından bu yana artmaya başladı, çünkü petrol 60 doların üzerine çıktı ve alıcılar, ABD’nin Başkan Joe Biden yönetimindeki yaptırımları kaldırması beklentisiyle cesaretlendi.

Refinitiv Oil Research’e göre Çin, kasım ve mart ayları arasında günlük ortalama 557.000 varil İran ham petrolünü aldı ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın2019 yılında İran’a yeniden yaptırım uygulamasından önceki seviyelere geri döndü. Güney Amerika’nın en büyük ihracatçısı Brezilya ve Batı Afrika’nın Angola’sı en kötü etkilenenler arasında yer alırken, Rusya’nın ham petrolü, Çin talebinin düşmesiyle ABD’ye bazı nadir akışlar kaydetti.

Çin’in talebi azalınca Hindistan; Brezilya, Batı Afrika ve hatta Kuzey Denizi petrolü için daha büyük bir pazar haline geldi ve Yeni Delhi Suudi petrol alımlarını kestiği için dünyanın 3 numaralı ithalatçısına geniş alternatifler sağladı. Refinitiv verilerine göre, Hindistan’ın Brezilya ve Angola ham petrolü ithalatı mart ve mayıs ayları arasında yükselirken, Avrupa mart ve nisan arasında yılın başlangıcına göre daha fazla Brezilya petrolü aldı. Reuters

Diğer İçerikler