COVID-19 krizinin küresel gaz piyasalarına olan etkisi petrol ve kömür piyasalarını olan etkisi kadar derin olmayacak. Uluslararası Enerji Ajansı, küresel gaz tüketiminin 2020 yılında %4 düşeceğini öngörüyor. Pandemi öncesinde küresel gaz sektöründeki arz fazlası fiyatları aşağı çekmişti. Talebin pandemi ile beraber daha da düşmesi fiyatları iyice aşağı çekti. Bazı bölgelerde petrol ve kömürden gaza geçiş öncelikli olsa da gelişmiş birçok ekonomide gazdan yenilenebilir enerjiye geçiş öncelikli strateji konumunda. Fakat enerji dönüşümünün gaz sektörüne olacak muhtemel etkisi petrol ve kömüre nazaran az olacaktır. Gazdan tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş çok uzun vadeli bir seçenek olabilir ve bu Asya’daki bazı ülkeler de yapılabilir. Küresel gaz tüketimi 2040’a kadar şu anki seviyesini (%24,2) koruyacak. 2040’ta küresel enerjinin %25’inin gazdan üretilmesi bekleniyor. Önümüzdeki birkaç on yılda ABD ve Çin gaz üretimlerini artıracak yatırımları yapıyorlar.

COVID-19 salgını başladığından bu yana AB üyesi ülkeler Yeşil Anlaşma’ya bağlı kalacaklarını, 2030’a kadar emisyon salınımı ciddi oranda azaltıp 2050’de sıfır emisyon oranına ulaşacaklarını belirttiler. AB’nin ithal ürünlerde karbon ve metan durumuna göre uygulamaya koymayı planladığı vergiler bazı ülkeler için gelir kaynağı sağlayabilir. Avrupa’da yerli gaz üretiminde uzun vadede düşüş olacaktır. AB ülkeleri daha çok gaz ithalatına bağımlı hale gelecektir. Bazı AB üyeleri düşük LNG fiyatlarını, Rus gazına olan bağımlılıklarını azaltmak için tercih ediyorlar. Kaya gazı üretimdeki ciddi düşüş, gaz fiyatlarının biraz yükselmesiyle duracak ve kaya gazı çıkarma faaliyetleri tekrar hız kazanacaktır. Çin uzun vadede kendi iç piyasasını tatmin etmek ve ABD’ye olan LNG bağımlılığını azaltmak için gaz üretimini artıracaktır. Kömürden gaza dönüşün küresel merkezi sadece Çin ve Hindistan değil diğer Doğu Asya ülkeleri de olacaktır. Bu gaz piyasasını önümüzdeki 20-25 yılda canlı tutacaktır.

Avustralya hükümeti, ekonomiye zarar veren ve istihdamı düşüren iklim politikalarını desteklemeyeceklerini ifade etti. Körfez ülkeleri, özellikle Katar ve İran ve bazı Afrika ülkeleri LNG ve gaz konusunda hala ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyorlar. Ulusal ve uluslararası petrol şirketleri gaz rezervlerini geçtiğimiz 10 yılda artırdılar. Görünür gelecekte de gazı petrole nazaran daha az riskli bulup artırmaya kuvvetle muhtemel devam edeceklerdir. Gaz ve LNG’ye olan küresel talebin 2030 ve 2040’lar boyunca artacağı öngörülmektedir.

Kaynak: “Covid-19 and Energy Transition Impacts On Global Gas Markets”, Oxford Energy Institute

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler