Dünya Enerji Konseyi’ne (WEC) göre, düşük karbonlu hidrojen” çoğu uygulama ve lokasyonda diğer enerji kaynaklarıyla maliyet açısından rekabetçi” değildir ve “fiyat farkını kapatmak için önemli bir destek” olmadıkça durumun değişmesi olası değildir.

Salı günü yayınlanan ve PwC ve ABD Elektrik Enerjisi Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa hazırlanan analiz, bu tür bir desteğin finansmanının nereden geleceği sorusunu gündeme getirdi.

Londra merkezli WEC “çevresel ve siyasi etkenlerin” “piyasaya cesaret verici sinyaller gönderip artan ilgiyi teşvik ettiğini” açıkladı. Küresel olarak birçok pilot projenin geliştirilmekte, inşa edilmekte veya işletilmekte olduğunu da belirtti.

Şu anda, hidrojen üretiminin büyük çoğunluğu fosil yakıtlara dayanmaktadır ve yeşil hidrojenin üretilmesi pahalıdır. Ancak maliyetleri aşağı çekmek için çalışmalar yapılıyor.

ABD Enerji Bakanlığı (DOE) kısa süre önce Energy Earthshots Girişimi’ni başlattı ve bunlardan ilkinin on yıl içinde “temiz” hidrojenin maliyetini kilogram başına 1 dolara (2,2 libre) düşürmeye odaklanacağını açıkladı. DOE’ye göre, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen ‘YEŞİL’ hidrojen bugün kilogram başına 5 dolar civarında fiyatlandırılıyor.

Dünya Enerji Konseyi, bazı ülkelerin küresel hidrojen tedarik zincirleri oluşturmaya ve temiz hidrojen arzını güvence altına almaya yardımcı olmak için aktif olarak ikili ortaklıklar geliştirdiğini ve hidrojen ölçeğini büyütmeyi sağlayacak uygun politikalar ve teknolojilerle birlikte bazı projeksiyonlar hidrojenin 2030 yılına kadar diğer çözümlerle maliyet açısından rekabetçi olabileceğini ön görüyor.

Sektör, genişlerken çözülmesi gereken bir dizi sorunla birlikte bir yol ayrımında görünüyor.

WEC’in raporunda, “Renk, hidrojen üretiminin karbon ayak izi takibini basitleştirmek için kullanıldı,” dedi, “ancak belirli teknolojiler için evrensel olarak kabul edilen renkler ve hangi rengin hangi tedarikle eşleştiği konusunda bazı anlaşmazlıklar nedeniyle daha karmaşık hale geldi.” ifadelerine yer verildi.

Hidrojenin geleceği ile ilgili tartışmalar sürerken, sektörde birtakım firmalar harekete geçiyor. Daha bu hafta, SSE Renewables ve rüzgar türbini devi Siemens Gamesa Renewable Energy’nin yeşil hidrojenin üretimi ve dağıtımıyla ilgili fırsatları keşfetmeye odaklanan bir mutabakat anlaşması imzaladığı açıklandı. CNBC

Diğer İçerikler