Avrupa, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için acele ederken yeni LNG ithalat terminalleri inşa etmek için yarışıyor. Enflasyon ekonomi üzerinde baskı oluşturduğundan, dünya genelinde enerji güvenliği en önemli öncelik haline geliyor. En azından şimdilik, iklim değişikliği endişelerinin dünyanın artan enerji talebini karşılamak kadar önemli olmadığı görülüyor.

Avrupa, giderek daha iddialı emisyon azaltma hedefleri belirlemesine rağmen LNG ithalat terminalleri inşa etmek için yarışıyor. Hindistan yeterince kömür alamıyor ve yalnız değil. Ve Petrol Devleri hissedarları iklim değişikliği taahhütlerine oy vermeye daha az eğilimli hale geldi. 2022, enerji dünyasında gerçekten radikal değişikliklerin olduğu bir yıl. Son iki yılda, pandemi tüm ülkeleri kilitledi ve petrol talebini yok etti. Aktivist yatırımcılar tarafından masaya yatırılan emisyon azaltma kararları başarılı oldu.

Karantinalar sona erdikten sonra petrol ve gaz talebi hemen hemen herkesin beklediğinden daha hızlı toparlandı. Daha sonra petrol ve gaz üretimine yapılan yatırımlar bunun çok gerisinde kalırken artmaya devam etti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, arzdan daha fazla hidrokarbon talebini vurguladı. Bu resim, en azından geçici olarak iklim değişikliği alarmının yerini alarak enerji güvenliğini ön plana çıkarıyor. Gerçekten de, elektrik veya benzin için para ödemek zorunda olan herkes için enerji güvenliği çok daha acil bir sorundur, bu yüzden yüz milyonların gündeminin zirvesine çıkması doğaldı.

Petrol fiyatları, West Texas Intermediate için kısa bir düşüş hariç, iki aydan fazla bir süredir 100 doların üzerinde kaldı. OPEC+ kendi üretim kotasıyla baş edemiyor, karteldeki bazı büyük üreticiler, grubun geçen yılki anlaşmasına uygun olarak üretimlerini artırmak yerine fiilen düşüşlerini görüyor. Çok fazla yedek kapasiteye sahip iki üye olan Suudi Arabistan ve BAE, daha fazla pompalamayı kesinlikle reddetti. Rusya’nın petrolü Batı tarafından yaptırım uygulanması planlanıyor ve ihracat düşüyor. Mart ayında, Uluslararası Enerji Ajansı, mevcut çeyreğin Rusya’nın petrol ve yakıt ihracatında günde 3 milyon varilden fazla bir kayıp görebileceğini tahmin etmişti. Şimdi, Çin’deki kilitlenmeler nedeniyle IEA, talebin de düşüşte olması nedeniyle dünyanın bu arz kaybını hissetmeyeceğini söylüyor. Petrol fiyatlarına bakılırsa, talebin üzerlerinde bir etki yaratacak kadar düşmesine daha bir süre var.

Başka bir deyişle, dünyanın hala petrole ve gaza ihtiyacı var. Dünyanın birçok yerindeki kalıcı enflasyonist baskılar sayesinde yatırımcılar için çok daha belirsiz bir yer haline geldi. Sonuç olarak, yatırımcılar kendilerini ESG’den güvenli limanlara yeniden yönlendiriyor. Yakın tarihli bir Bloomberg raporuna göre, bu güvenli limanlardan biri emtia sektörü gibi görünüyor. Rapora göre petrol ve gaz enflasyona karşı doğal bir savunma sağlıyor ve bu özellikle son birkaç ayda çokça gördüğümüz enerji enflasyonu için geçerli. Bloomberg, S&P 500 Enerji Endeksi’nin yıl başından bu yana yüzde 45 arttığını, S&P 500’ün ise yüzde 14 düştüğünü söyledi.

Kaynak: “Is Energy Security More Important Than Climate Change?”, Oil Price

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler