Enerji krizi nedeniyle AB ülkelerinde kapatılmış olan 26 kömür santrali ünitesi yeniden faal hale getirildi. AB ülkelerinin elektrik üretiminde nükleer santraller ilk sırayı aldı.
Avrupa ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı ile yaşanan enerji krizi karşısında geçmişte soğuk baktıkları ve kullanımına son vermeyi planladıkları kömüre ve nükleer enerjiye yöneldi.
Özellikle doğal gaz, petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarda Rusya’ya yüksek derecede bağımlı Avrupa ülkeleri, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’da başlattığı savaşla birlikte derin bir enerji krizi yaşamaya başladı.
Savaş sonrası AB ülkelerinin uyguladığı çeşitli yaptırımlar karşısında Rusya’nın doğal gaz akışını kesmesi Avrupa’daki enerji krizini daha da derinleştirdi.
Uzun yıllar kamuoyu baskısı ile enerji arz güvenliğini ikinci sıraya iten ve bunun yerine çevre ve iklim değişikliğini önlemeye yönelik politikalara odaklanan AB ülkeleri, Rusya’dan makul fiyatlı doğal gaz akışının sona ermesi ile tutum değiştirmek zorunda kaldı.
Enerji krizi, Avrupa ülkelerinde kömür ve nükleer karşıtlığını azalmasına neden olarak bu kaynaklara daha fazla odaklanılmasına sebep oldu.
AB ülkelerinin elektrik üretiminde son 30 yıl boyunca düşüş eğilimi gösteren kömürün payı 2020 yılında yüzde 13 seviyelerine kadar gerilemişti. Ayrıca, Avrupa ülkeleri savaş ve enerji krizinin öncesinde kıtadaki 300’ün üzerinde kömür santralinin yaklaşık yarısının kapatılması yönünde planlar hazırlamıştı.
Ancak enerji krizi kömüre talebinin artmasına ve kömürden elektrik üretimin yükselmesine neden oldu.
Böylece, AB ülkelerinin 2022 yılında toplam elektrik üretimlerinde kömürün payı 16’ya tırmandı.
“Geçmişte kirli olarak nitelendirilen kömür, geçen yıl AB ülkelerinin elektrik üretiminde gazdan sonra üçüncü sırada yer aldı. Anadolu Ajansı

Diğer İçerikler