Sürdürülebilir iç deniz nakliye şirketi Zero Emission Services (ZES) BV, tahrik için değiştirilebilir enerji konteynerlerini kullanan ilk Hollanda iç gemisi olan Alphenaar ile seferlere başladı. ZES’in hedefi kısa vadede ölçeği büyütmek ve 2030 yılına kadar 30 sıfır emisyonlu nakliye rotası gerçekleştirmektir.

Geçen yıl ENGIE, ING Bank, Wärtsilä ve Rotterdam Limanı Otoritesi tarafından Altyapı ve Su Yönetimi Bakanlığı’nın desteğiyle kurulan şirket, emisyonsuz iç deniz nakliyesine geçişte önemli bir adım atmış oldu.

İç deniz taşımacılığı, çevresel emisyonların azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Taşımacılık sektörü içinde, Hollanda’daki CO2 emisyonlarının %5’ini iç deniz taşımacılığı oluşturmaktadır. Ayrıca, Hollanda’daki toplam NOx emisyonlarının %11’i iç deniz taşımacılığından kaynaklanmaktadır.

İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşmak için, Deniz Taşımacılığı, İç Deniz Taşımacılığı ve Limanlar için Yeşil Anlaşma, 2030 yılına kadar iç deniz taşımacılığındaki emisyonları %50 azaltmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak, tamamen elektrikle çalışan gemilere geçişi gerektiriyor.

ZES CEO’su Willem Dedden, “ZES’in piyasaya sürdüğü enerji konsepti, yılda gemi başına yaklaşık 1.000 ton CO2 ve 7 ton NOx tasarrufu sağlayarak emisyonların azaltılmasına doğrudan katkıda bulunuyor. Ayrıca ZES ile seyreden gemiler partikül madde ve gürültü üretmiyor.” dedi.

Dedden, “ZES, emisyonsuz iç nakliyenin gerçekleştirilmesine doğrudan katkıda bulunmanın yanı sıra, emisyonsuz iç nakliyeye geçişi hızlandıran bir standart belirliyor. ZESpack (standart 20 ft’lik bir konteyner) ve standart bir konektör (fiş) ile temeli atıyoruz. ING tarafından tasarlanan finansman ve kullandıkça öde paketi ile birlikte ZES, kaptanlara erişilebilir, geleceğe dönük bir açık erişim yeniliği sunuyor. ZESpack sistemi teknoloji ilerledikçe uyum sağlıyor: Şu anda kullanımda olan ZESpack’ler lityum iyon bataryalarla çalışıyor, ancak gelecekte bu hidrojen, amonyak veya başka bir şey olabilir.” dedi.

İlk ZESpack’lerin tedarikçisi olan Wärtsilä, geçtiğimiz aylarda güvenlik ve iletişim sistemleri ile donatılmış enerji konteynerlerinin ve toplamda 2 MWh’lik 45 batarya modülünün montajı ve test edilmesi için çalışıyor.

ZESpack, tamamen ZES için özel olarak üretilmiştir. Şimdiye kadar sabit kurulumlar olan konteynerlerin değiştirilebilirliği özellikle benzersizdir.

ZESpack’ler, CCT’nin Alphen aan den Rijn’deki konteyner terminali Alpherium’daki ilk ZES şarj istasyonunda sertifikalı yeşil enerji ile şarj ediliyor. ENGIE tarafından geliştirilen bu şarj istasyonu Nisan ayında teslim edildi.

ZES’in hedefi, kısa vadede sekiz gemi, sekiz yükleme istasyonu ve on dört ZESpack’e kadar ölçeği büyütmektir.

Şirket, 2030 yılına kadar 360.000 ton CO2 ve 2.800 ton NOx tasarrufu sağlayabilecek 30 sıfır emisyonlu nakliye rotası gerçekleştirmeyi hedefliyor. Fosil yakıtlarla gerçekten rekabet edebilmek için hükümet, limanlar ve terminaller ile iş dünyasının eş zamanlı eylem ve taahhütleri gereklidir.

ZES, Rotterdam, Moerdijk ve Alblasserdam’dan başlayarak bir sonraki gemilerle sözleşme yapmak ve ilgili şarj istasyonları ağını geliştirmek için ulusal, bölgesel ve yerel yetkililer ve BCTN gibi ileri görüşlü taşıyıcılarla yakın bir şekilde çalışmaktadır. Offshore Energy

Diğer İçerikler