IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından yayınlanan Net Sıfır Dünya için Nükleer Enerji raporu lansmanında “COP26’ya doğru ilerlerken, kanıta dayalı kararlar almanın ve nükleere yapılan yatırımı artırmanın zamanı geldi. Bunu yapmamanın maliyeti katlanılamayacak kadar yüksek” dedi. Rapor nükleer enerjinin, kömür ve diğer fosil yakıtların yerini alarak, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmesini ve geniş ölçekte ekonomik bir temiz hidrojen kaynağı haline gelerek Paris Anlaşması ve Gündem 2030 hedeflerine ulaşmadaki kritik rolünü vurguluyor.

Rapor, COP26 öncesinde başlatıldı. Enerji ve iklim politikaları tartışıldığında nükleerin neden masada olması gerekliliğinin nedenlerini açıklıyor.

COP26’da önemli bir konu kömürden geçişi hızlandırmak olacaktır. Rapora göre, kömür üretiminin %20’sini 250GW nükleer üretimle değiştirmek, emisyonları 2 Gt CO2 veya yılda elektrik sektörü emisyonlarının yaklaşık %15’i kadar azaltacaktır.

Grossi, raporun önsözünde, “Son elli yılda nükleer enerji, yaklaşık 70 gigaton (Gt) karbondioksit (CO2) emisyonunu kümülatif olarak önledi ve yılda 1 Gt CO2’den fazlasını önlemeye devam ediyor” dedi.

Raporun temel bulguları arasında şunlar yer alıyor:

  • Nükleer enerji, 7/24 enerji tedariki sağlayarak net sıfıra ulaşmak için hayati önem taşımaktadır.
  • Nükleer enerji, elektrik şebekelerine istikrar ve esneklik sağlar ve değişken yenilenebilir kaynakların daha geniş entegrasyonunu kolaylaştırır.
  • Sağlam bir düşük karbonlu elektrik kaynağı olarak nükleer enerji, aynı zamanda ısı ve hidrojen sağlarken, kömür ve diğer fosil yakıtların yerini almaya çok uygundur.
  • Nükleer enerji, pandemi sonrası küresel ekonomik toparlanma için en etkili yatırımlardan birini temsil ediyor.
  • Nükleer enerji, birçok sektörde istihdam yaratarak ve temiz enerjiye adil bir geçişi sağlayarak ekonomik büyümenin önemli bir itici gücü olabilir.
  • Nükleer enerji sektörü, daha sık ve daha aşırı hava olaylarının riskleri de dahil olmak üzere iklim değişikliğinin getirdiği zorluklarla yüzleşmeye hazırdır ve bu riskleri azaltmak için özel uyum önlemleri geliştirmiştir.

IAEA’ya göre Polonya, kömüre olan bağımlılığı azaltmak için nükleer santraller (NGS) inşa etmeyi planlıyor. Kömür şu anda ülkenin elektriğinin yaklaşık %70’ini üretiyor ve yaklaşık 200.000 kişiye iş sağlıyor. Power Engineering

Diğer İçerikler