Boris Johnson’un 2030’da İngiltere’deki her eve rüzgar enerjisi ile temiz elektrik temin etme hedefi çok önemli. Fakat İngiltere o noktaya ulaşabilecek mi?

İngiltere 7000 mil sahil şeridi ile deniz üstü rüzgar enerjisi konusunda Avrupa ülkeleri arasında belki de en büyük potansiyele sahip ülke konumunda. İngiltere halihazırda 11 GW deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi ile dünyada ilk sırada. Aynı zamanda dünyanın en büyük deniz üstü rüzgar enerjisi santrali de İngiltere sahillerinde bulunuyor.

Londra, rüzgar enerjisi konusunda, geçtiğimiz 10 yılda çok ciddi adımlar attı. İngiltere’nin sahip olduğu bazı avantajlar muhakkak söz konusu. Deniz üstü rüzgar enerjisi kurulum maliyetleri de diğer yenilenebilir enerji maliyetleri gibi son yıllarda ciddi oranda azaldı. 2012’den bu yana deniz üstü rüzgar enerjisi üretim maliyetleri %66 düştü. Kuzey Avrupa’da deniz üstü rüzgar santralı inşa etmek artık fosil yakıt tesisi inşa etmekten çok daha ucuz hale geldi.

İngiltere’nin deniz üstü rüzgar enerjisi konusundaki hedefleri COVID19 Krizi ile gündeme alınmış değil. Uzun zamandır, İngiltere rüzgar enerjisine yatırım yapıyor. 2018’de ilan edilen Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Anlaşması’nda İngiliz Hükümeti, 2030 yılına kadar İngiltere’nin kullandığı elektriğin %30’dan fazlasını deniz üstü rüzgar enerjisinden temin etmeyi hedefliyordu. Fakat Boris Johnson’un 2030’a kadar İngiltere’deki her evin elektrik ihtiyacını deniz üstü rüzgar enerjisi ile temin etme planı çok daha iddialı bir hedef.

Oxford merkezli Aurora Enerji Araştırmaları Merkezi’ne göre, İngiltere’de her evin elektriğinin rüzgar enerjisi ile temin edilebilmesi ve İngiltere’nin 2030’a kadar deniz üstü rüzgar enerjisinde 40 GW hedefine ulaşabilmesi için şu ankinden 4 kat daha fazla temiz elektrik üretiyor olması lazım. Johnson’un 2030 hedefi, 2030’a kadar 50 milyar sterlin yatırım yapılmasını gerektiriyor. Özel sektör bu büyüklükte bir yatırımı göğüsleyebilecek mi? Hükümet bu konuda umutlu…

Kaynak: “Can Boris Johnson Secure the UK’s Global Lead In Offshore Wind Energy?”, Forbes

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler