İngiltere nadir madenler ve kritik elementler konusunda başı sonu belli bir stratejiye sahip olmaktan uzak, Çin ise küresel olarak bu piyasayı ele geçirmiş durumda.

Pekin, halihazırda nadir madenlerin ve kritik elementlerin büyük bir kısmında küresel pazarı kontrol ediyor.  İngiltere’nin ise bu sahada hiçbir politikası yok. Bu, İngiltere’nin otomotiv sektörünün geleceğini ve küresel rekabetteki konumunu de tehlikeye atıyor. Acaba araba üreticileri elektrikli araç üretmek için fabrikalar kurmak istediklerinden bu tesisleri nerede açacaktır? İngiltere’ye mi yoksa elektrikli araçların bataryalarını üreten ülkelere mi?

Daha da önemlisi, savaş jetleri ve misil sistemleri için gerekli olan nadir elementlerin de çoğu Çin’in kontrolünde. İngiltere’nin savunma sanayi ve otomotiv sektörünün geleceği için İngiliz hükümetinin özellikle neodimiyum ve praseodimiyum konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri lazım. Aynı şekilde lanthanum da bu sektörler için çok önemli. İngiltere bu konuda ABD’nin politikalarını takip edip güçlü bir arz tedarik zinciri kurmak zorunda. Londra bu konuda ciddi ilerleme kaydedebilir. Londra, küresel maden finansman merkezi olduğu için aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ülkelerle Londra’nın sahip olduğu özel ilişkiler de bu konuda İngiltere’nin önünü açacaktır. COVID ile beraber ABD nadir madenler konusuna 80 milyar dolar yatırım yapma kararı aldı. Aynı şekilde Japonya da nadir madenler stokunu 60 günden 180 güne çıkarma kararı aldı. Avrupa’nın ‘yeşil geleceği’ ni düşündüğümüzde de nadir madenlerin ve elementlerin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Çin’in karbon emisyonları, yeşil enerji, iklim değişimi gibi konularda Batı’daki muadilleri ile aynı standart ve hassasiyetlere sahip olmaması da Çin’den tedarik edilen madenleri sorgulatıyor. Çin Devlet Konseyi, ülkenin ürettiği nadir madenlerin çok ciddi çevresel kirlenmeye, asit yağmurlarına, toprak erozyonuna, su israfına sebep olduğuna işaret etti. ABD, Kanada ve Avustralya da nadir madenlerde ciddi rezervlere sahipler fakat İngiltere’nin bu konuda Çin’e bağımlı kalmamak adına güçlü bir strateji ortaya koyması gerekiyor.

Kaynak: “The UK needs to shore up its strategic mineral supplies”, Financial Times

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler