Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve İklim Yatırım Fonları (CIF), ağlarını güçlendirmek ve düşük karbonlu enerji kaynaklarına yapılan yatırımları artırmak için iş birliği yapacak. IRENA ve CIF, iklim değişikliği ile mücadele için temiz projelere yapılan küresel yatırımları artırmak için sermaye artırma ve yenilenebilir enerji projelerinin yaygınlaştırılması konusundaki uzmanlıklarını paylaşacak.

İkili, temiz kapasitenin genişletilmesine yönelik daha fazla yatırımı teşvik eden politikalar geliştirmek ve yürürlüğe koymak için hükümetlerle birlikte çalışacak. IRENA ve CIF ayrıca hükümetler, özel sektör, sivil toplum, yerel topluluklar ve büyük çok taraflı kalkınma bankaları arasındaki iş birliğini teşvik edecek.

Ortaklık, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan küresel yatırımların artmasıyla ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, hükümetlerin ve enerji paydaşlarının karbonsuzlaştırmaya yatırım yapma oranı, Paris Anlaşması kapsamında belirlenen hedeflere ulaşmak için henüz yeterli değil.

IRENA Genel Müdürü Francesco La Camera şunları söyledi: “Enerji dönüşümü, iklim değişikliğine karşı oluşan küresel tepkinin temel taşı haline geldi. IRENA ve CIF arasındaki bu yeni ortaklığın yatırımları hızlandırmaya yardımcı olacağından ve tüm ülkelerin ve bölgelerin esnek ve daha adil bir dünya için küresel enerji dönüşümünün faydalarının farkına varılmasını sağlayacağından eminim.”

Bloomberg New Energy Finance tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, temiz enerjiye 501 milyar dolarlık rekor yatırım yapılmasına rağmen, bunun çoğu ağırlıklı olarak daha zengin ülkelerde gerçekleşti ve Afrika, Asya ve Orta Doğu dahil olmak üzere gelişmekte olan ekonomiler bu noktada hala geç kalmış durumdalar.

Raporda gelişmekte olan ekonomilerin 2050 yılına kadar küresel enerji talebinin %68’ini oluşturması beklenirken, gelişmekte olan ülkelerin enerji geçişi için çok önemli olduğunu ve yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması için bu ülkelerdeki özel yatırımların artırılması gerektiği belirtiliyor.

BloombergNEF’in Amerika Kıtası Başkanı Ethan Zindler, gelişmekte olan ülkelerin “genellikle en iyi doğal kaynaklara sahip olduğunu ve bunun da temiz enerjiyi tipik olarak en düşük maliyetli seçenek haline getirdiğini” söyledi. O zaman zorluk, gerçek ölçeği yönlendirmek için gereken fonların nasıl dağıtılacağıdır.” dedi. Power Engineering

Diğer İçerikler