Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı ve Çin Ulusal Enerji İdaresi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde karbon nötrlüğü hedeflerine ulaşma çabalarını güçlendirmek için bir anlaşma imzaladı.

Merkezi Masdar Şehrinde bulunan Abu Dabi merkezli Irena, Çin’in orta ve uzun vadeli ulusal yenilenebilir ve karbondan arındırma hedefine ulaşmasını kolaylaştırmak için temel politika eylemlerini, teknoloji çözümlerini ve endüstriyel kalkınma programlarını belirleyecek kapsamlı bir enerji geçiş yol haritası hazırlayacak.

Irena pazartesi günü yaptığı açıklamada, iki tarafın “karbon nötrlüğüne giden en uygun alt-ulusal yolları” ortaklaşa belirleyeceğini açıkladı.

Şu anda dünyanın en büyük sera gazı yayıcısı olan Çin, karbondioksit emisyonlarının 2030 yılına kadar zirve yapmasını sağlamayı planlıyor ve ayrıca 2060’tan önce karbon nötr hale gelme sözü verdi.

Pekin karbondan arındırma çabalarının bir parçası olarak, fosil olmayan yakıtların birincil enerji karışımındaki payını 2030 yılına kadar yüzde 25’e çıkarmayı planlıyor. Çin ayrıca, aynı zaman çizelgesine göre toplam rüzgar ve güneş kapasitesini 1.200 gigawatt’a çıkarmayı planlıyor.

Irena’nın Genel Müdürü Francesco La Camera, “Çin, küresel kalkınmayı iklim açısından güvenli, kapsayıcı ve adil bir gelecekle hizalayan hızlı bir enerji geçişinin başarılmasında temel bir aktördür.” dedi.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, geçen ay IHS Markit tarafından yenilenebilir enerji yatırımları için en çekici üçüncü ülke olarak gösterilmişti.

Irena ve Çin ayrıca G20 ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği gibi çok taraflı ortamlarda, özellikle akıllı şebekeler, enerji depolama ve teknoloji standartları gibi yenilenebilir enerjileri entegre etmek için teknoloji geliştirme alanlarında iş birliği yapma sözü verdi.

İki taraf ayrıca hidrojen, biyoyakıtlar ve e-yakıtlar gibi alternatif yakıtların üretimi üzerinde çalışacak. World-Energy

Diğer İçerikler