İsviçre’nin iklim değişikliğiyle mücadele politikası, seçmenlerin halk oylamasında kritik önlemleri reddetmesinden sonra belirsiz bir sürece girdi. Referandumda, seçmenlerin hükümetin araba yakıtı ve uçak biletleri vergisi planları az farkla da olsa reddedildi. Önlemler, İsviçre’nin iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması kapsamındaki hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştı.

Birçok seçmen, ülke Kovid-19’dan kurtulmaya çalışırken ekonomi üzerindeki etkisi konusunda endişeli görünüyor. Muhalifler ayrıca İsviçre’nin küresel emisyonların yalnızca %0,1’inden sorumlu olduğuna dikkat çekti ve bu tür politikaların çevreye yardımcı olacağından şüphelerini dile getirdi. İsviçre’nin doğrudan demokrasi sistemi altında yapılan oylamada %51 aleyhte, %49 lehte oy kullanıldı.

İsviçre hükümeti, emisyonları 2030 yılına kadar 1990 seviyelerinin yarısına indirmek istiyor.

BBC News’den Imogen Foulkes: “Emisyonların sınırlandırılmasına oy verilmemesi büyük bir şok. İsviçre hükümeti bu kanunu dikkatle hazırladı. Plan: Daha fazla yenilenebilir enerji ve fosil yakıt vergilerinin bir kombinasyonunu kullanarak sera gazlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerinin yarısına indirmek. Seçmenlerin reddi, İsviçre’nin Paris Anlaşmasına uyma stratejisinin tamamını baltalıyor. Bugünün sonuçları çevreciler için yıkıcı bir darbedir. Bazı analistler, geleneksel olarak yeşil politikalarıyla gurur duyan İsviçrelilerin, ülke pandemiden kurtulurken herhangi bir ekonomik risk almak konusunda gergin olduğunu öne sürüyor.” dedi. BBC

Diğer İçerikler