Nüfusu küçük olan birçok ülke, nominal statülerinin üzerinde rol oynayabilmektedir. Bunlar, anlaşmazlıkların çözümü için “iyi niyetlerini” sunan ve birbirleriyle karşı karşıya kalan veya savaş halinde olan uluslar arasında muhatap rolünü üstlenen ülkelerdir.

En önde gelenleri, barış görüşmeleri düzenleyen ve arka kanal iletişimi sunan Avrupa ülkeleridir. İskandinav grubunu, İrlanda’yı ve hepsinden önemlisi İsviçre’yi düşünün.

Şimdi bunlara yeni bir isim eklendi: Katar.

Basra Körfezi emirliği, dünyanın kanıtlanmış rezervlerinin yüzde 1,5’ini elinde bulunduran bir petrol üreticisi olarak uzun süredir önde ve merkezdedir ve daha da önemlisi dünyanın kanıtlanmış doğal gaz rezervlerinin yüzde 5’ini elinde tutan bir ülkedir. Ülke Petrol ve gazdan elde ettiği muazzam geliri diplomatik güce dönüştürmeyi başardı.

ABD’nin Taliban’la konuşmasını sağlayan Katar’dır ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini sağlamıştır.

Emirlik’in büyük zenginliği (Monako’dan sonra dünyada kişi başına düşen en yüksek gelire sahip) düşük nüfusuna ve petrol ve gaza dayanıyor. Gaz sığ ve kolay ulaşılabilen havzalarda bulunur. Katar bu bolluğu sofistike doğal gaz sıvılaştırma tesisleri inşa etmek için kullandı ve dünya LNG pazarında benzersiz bir güce ulaştı.

Katar Basra Körfezi’ne doğru uzanan, başparmak şeklinde, çöl bir yarımadada bulunmaktadır. Yaklaşık olarak Connecticut büyüklüğündedir. Katar’ın nüfusu Birleşmiş Milletler tarafından 2,88 milyon olarak belirlendi, ancak yalnızca 400.000 vatandaşı vardır. Nüfusun çoğu Güney Asya’dan gelen konuk işçileri yansıtmaktadır.

Paranın mimariyle buluştuğu parlayan bir şaheser olan Katar’ın tek şehri başkent Doha’dır. Katar, çoğu kişi tarafından, yönetici ailelerin medyayı teşvik etmek için değil, kontrol etmeye çalıştığı bir bölgede bir anomali olan küresel bir televizyon ağı yaratan ülke olarak bilinir. İngilizce ve Arapça yayın yapan El Cezire’nin bağımsızlığı, Katar’ın Arap Dörtlü: Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile arasının açılmasının sebeplerinden biriydi.

ABD Merkez Komutanlığı ve ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı karargahlarına ev sahipliği yapan dev El Udeid Hava Üssü ile Katar’ın Amerika’nın Körfez’deki en iyi dostu olduğu söylenebilir. Ama aynı zamanda Afganistan’daki Taliban’ın da dostu oldu ve Türkiye, İran ve İsrail ile iyi geçiniyor.

Dörtlü abluka nedeniyle son birkaç yıl Katar için zor geçti. Ancak daha güçlü ve diplomatik yardım için gidilecek yer olarak tekrar ortaya çıktı.

Geçen ocak ayında, abluka Kuveyt’in aracılık ettiği bir anlaşmayla sona erdi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al Thani’yi Suudi Arabistan’daki havaalanında karşılarken, kameralar ve sosyal medyadan dikkat çekecek şekilde birbirlerine sarıldılar.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Katar’ın öneminin azalacağı yönünde spekülasyonlar yapıldı. Ancak Arap diplomatik rönesansı devam ediyor ve Katar bunun merkezinde, Sudan’dan Yemen’e kadar olan anlaşmazlıkları çözmeye çalışıyor. Kabil’deki Amerikan büyükelçiliğine bile ev sahipliği yapıyor: Evet, şu anda Katar’da faaliyet gösteriyor ve emirliğin diplomatik gök kubbedeki yerini işaret ediyor.

Katar bol doğal gazdan fazlası ile tanınmayı ve şehir adlarını Helsinki, Oslo, Viyana ve Cenevre de dahil olmak üzere anlaşmalara veren uluslar kulübüne yükselmeyi hedefliyor. Sırada Doha olacak mı?

Kaynak: “How Qatar Has Transmuted Gas Wealth Into Effective Diplomacy”, Forbes

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler