Enerji Bilgi İdaresi tarafından en son yayınlanan ABD petrol üretimi kısa vadeli görünüm raporu, üretimin 2020 yılının sonuna kadar günde 13,2 milyon varile yükseleceğini öngörüyor. Bu gerçekleşirse, ABD dünyanın en büyük üreticisi olacak.

Bu üretimin üçte ikisi, şeyl kayalarının hidrolik kırılmasıyla üretilen “sıkı rezervuar petrolünden” gelecek. Kaya gazı devrimi, başladıktan on yıl sonra bile her zaman olduğu gibi dinamik.

Kaya gazının, fiyatların düşmesi sonucu veya hızlı rezervuar tükenmesiyle etkisini kaybedecek bir kaynak olduğunu söyleyen eleştirmenlerin yanlış düşündüğü kanıtlandı. Bir gaz oyunu olarak başlayan kaya gazı, şimdi ABD’nin petrol ve doğal gaz ihtiyacının büyük kısmını karşılamaktadır.

2014 sonrası fiyatların gerilemesiyle tehdit edilen kaya gazı endüstrisi, maliyetlerde gözle görülür bir düşüş sağladı. Mevcut görünüm, üretimin, mevcut petrol fiyatlarında bile en azından 2020’lerin ortasına kadar artmaya devam etmesi yönünde.

Kaya gazının, küresel pazar ve ticaret üzerindeki etkisi çok büyük olmuştur. ABD şu anda hem petrol hem de gazın net ihracatçısı konumunda. Uluslararası Enerji Ajansı’nın belirttiği son rakamlara göre, ihracatın istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceği gösteriliyor. Bu, ABD’deki üretim artışının, küresel petrol talebindeki yıllık artışın çoğuna sahip olduğu anlamına geliyor.

ABD ihracatı, doğal gaz için dünya pazarını yeniden şekillendiriyor. Gaz ihracatındaki son dalgalanma, küresel bir arz fazlalığına yol açıyor. Fiyatlar daha da fazla düşebilir ve 2020’lerin başlarında fiyat artışı beklentilerinin, yanlış değerlendirildiği ortaya çıkmış oldu.

ABD’de kaya gazı, yavaş yavaş kömürün yerini almaya başladı. Trump yönetiminin çabalarına rağmen, kademeli olarak kömür düşüşü devam edecek. Aynı zamanda, kaya gazı ABD’nin nükleerden elektrik üretimini de yavaşlatacak gibi görünüyor. Kaya gazından elde edilen petrol, ABD’nin petrol ithalatına bağımlılığını ortadan kaldırdı. Geçen yıl ABD’ye Orta Doğu’dan sadece 1,5 milyon v / g petrol ticareti yapıldı. Amerikan dış politikası için bir zamanlar önceliğe sahip olan bölgenin stratejik önemi açıkça azalmış görünüyor.

Kaya gazı, ihraç edilebilecek potansiyele sahip olmasına rağmen, henüz ülke dışına satışı gerçekleştirilmedi. Çin’de, Güney Afrika’da, Rusya’da ve dünyadaki başka birçok yerde şeyl kayası bulunuyor. Ancak, ilerleme yavaş gerçekleşiyor, çünkü doygun bir piyasada ilave tedariklere ihtiyaç duyulmuyor. Fakat, şimdi durum değişmeye başladı. Arjantin ve Kanada’daki kaya gazı gelişimi büyüyor ve BP ve Chevron da dahil olmak üzere büyük enerji şirketleri ilk kez maddi olarak kaya gazına yatırım yapıyor.

Kaynak: “How the Shale Revolution is Reshaping World Markets”, Financial Times

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler