Glencore’dan Peter Coates, Şubat ayında Sydney’de düzenlenen bir etkinliğe katıldı. Burada küresel ısınmada oynadığı rol nedeniyle tehdit altında olan kömür endüstrisini savundu. Coates, “Sektörümüz şeytanlaştırılmasına müsaade ediyor. Neyi nasıl yaptığımız hakkında oluşan boşluğu ünlü bilim insanlarının ve radikal aktivistlerin doldurmasına izin verdik” ifadelerini kullandı. Sektör, bundan altı ay sonra ‘kirli kömür’ imajını düzeltmek için adım atmaya karar verdi. Aralarında BHP, Anglo American ve Glencore gibi 26 madencilik şirketinin bulunduğu Avustralya merkezli Coal21 oluşumu, 4 milyon dolarlık bir reklam kampanyası başlattı. Bu kapsamda Avustralya televizyonları ile sosyal medya, radyo ve yazılı basın reklamları için bir ihale açtı.

Kampanyanın temel amacı, teknik bir hatayı düzeltmek. Kömür santrallerinden çıkan karbon emisyonlarının yakalanmasıyla kömürün daha temiz bir yakıt hâline getirilebileceğini vurguluyor.

Öte yandan kömür endüstrisinin lobi çalışmaları, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerjilerin ucuzladığı bir dünyada kömürün ömrünü uzatmaya çalışmayı makul bulmayan eleştirmen ve yatırımcıları endişelendiriyor. Bunlar, santrallerden karbon toplayacak teknolojinin aşırı pahalı olduğunu ve petrol-gaz üretimi gibi başka sektörlere daha uygun olduğunu söylüyor.

Karbon emisyonlarını toplayarak gömme teknolojisi yaklaşık 40 yıldır doğal gaz sahalarında kullanılıyor. Kuzey Denizi’nde bulunan Sleipner gaz sahasında 1996’dan beri her yıl yaklaşık bir milyon ton CO2 toplanıyor. Emisyonların artmasıyla birlikte bu teknolojiye, küresel ısınmaya çözüm olabileceği düşüncesiyle daha çok ilgi duyulmaya başlandı. Teknolojinin özellikle çelik ve çimento gibi enerji ihtiyacı yüksek ve kullandıkları malzemeler dekarbonizasyona uygun olmayan sektörlerde kullanılması arzulanıyor. Örneğin bir ton çelik üretmek için yaklaşık 800 kilogram metalurjik kömür gerekiyor.

Teorik tartışmaları bir kenara bırakırsak, kömür enerjisi sektörünün karbon yakalama hedeflerinin gerisinde olduğu bir gerçek. Şu anda her yıl yalnızca 2.4 milyon ton CO2 toplanıyor. Londra merkezli IAE Clean Coal Centre ise kömür santrallerinin yılda 10 milyar ton CO2 ortaya çıkardığını ifade ediyor.

Enerji sektörünün toplam karbon emisyonlarının yüzde 40’ını ortaya çıkardığı, dünyanın en büyük kömür tüketicisi olan Çin de karbon yakalama ve depolama konusunda daha hızlı davranmıyor. CRU China adlı danışmanlık şirketinin verilerine göre ülkede yedi küçük ölçekli proje planlama veya uygulama aşamasında bulunuyor. Şirket, bu teknolojinin ancak yakalanan CO2’nin başka sektörlere satılabilmesi hâlinde uygulanabilir olacağını savunuyor.

Kaynak: “Coal Industry Stakes Survival on Carbon Capture Plan”, Financial Times

İndirmek için tıklayın

 

Diğer İçerikler