DEK Atölye Programında Enerji Hukuku Eğitim Programı 1. Bölüm : Elektrik Piyasası eğitimlerinin dördüncüsünde, Sn. İlker Fatih KIL – Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi konuğumuzdu. Sn. KIL tarafından “Elektrik Piyasasında Uyuşmazlık Örnekleri” konusunda eğitim verilmiştir.
DEK Atölye
ENERJİ HUKUKU EĞİTİM PROGRAMI 1. BÖLÜM : ELEKTRİK PİYASASI-3FATİH ÖZGÜR YENİ
DEK Atölye Programında Enerji Hukuku Eğitim Programı 1. Bölüm : Elektrik Piyasası eğitimlerinin üçüncüsünde, Sn. Fatih Özgür YENİ – EPDK Elektrik Denetim Grup Başkanı konuğumuzdu. Sn. YENİ tarafından “İdari Yaptırımlar” konusunda eğitim verilmiştir.
ENERJİ HUKUKU EĞİTİM PROGRAMI 1. BÖLÜM : ELEKTRİK PİYASASI-2DR. MUSTAFA AYAZ YAVUZ
DEK Atölye Programında Enerji Hukuku Eğitim Programı 1. Bölüm : Elektrik Piyasası eğitimlerinin ikincisinde, Sn. Dr. Mustafa Ayaz YAVUZ – Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi konuğumuzdu. Sn. YAVUZ tarafından “Elektrik Tedarik Sözleşmeleri” konusunda eğitim verilmiştir.
ENERJİ HUKUKU EĞİTİM PROGRAMI 1. BÖLÜM : ELEKTRİK PİYASASI-1 DENİZ DAŞTAN
WEC MONDAYS-1 DR. GLENN GEORGE
Bundan sonra da iki haftada bir Pazartesi günleri çevrimiçi olarak gerçekleştirmeye devam edeceğimiz WEC Mondays etkinliklerinin ilkinde Dr. Glenn GEORGE’u ağırladık.
Glenn GEORGE, nükleer enerji alanındaki güncel konulardan birisi olan ‘Küçük Modüler Reaktörler’ hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Nükleer enerjinin karbonsuzlaşma yolundaki katkısından ve öneminden bahseden George, büyük çaplı nükleer güç santralleri ile birlikte kullanılabilecek bir alternatif olan küçük modüler reaktörleri bütüncül bir bakış açısıyla ele alarak bunların pozitif ve negatif yanlarına değindi.
George’un konuşmasında değindiği noktalardan bazıları şu şekildeydi:
- Küçük modüler reaktörler (KMR) her ne kadar uzun süredir mevcut nükleer enerji teknolojileri arasında bulunuyor olsalar da bugünlerde global dekarbonizasyon yolunda gittikçe artan önemde bir rol oynayacaklar.
- KMR’ler büyük ölçekli Nükleer Güç Santralleriyle (NGS) karşılaştırıldığında çeşitli avantajlar sunmaktadır.
- KMR teknolojileri büyük NGS tasarımlarına nazaran daha çeşitlidir.
- Birleşik Krallık, ABD, Çin, Rusya, Güney Kore ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde KMR tasarım, geliştirme, lisanslama ve yerleştirme çalışmaları sürmektedir.
- Birkaç KMR tasarımı oldukça gelişmiş, lisanslanmış ya da lisanslanmak üzere ve ticari açıdan cazip durumdadır.
- KMR’ler devletlerin uzun dönemli enerji planlamaları arasında yer almalıdır.
- KMR’ler özellikle uzay çalışmalarında, denizde kullanımda, kısıtlı arazinin bulunduğu kentsel alanlarda ve erişimi zor olan uzak alanlarda kullanıma uygundur.
- KMR’lerin dezavantajları arasında özellikle şu iki husus sayılabilir: teknolojik risk ve sabit maliyetler. Çok sayıda yeni ve inovatif tasarım olması teknolojik riski artıran bir faktör. Tasarım onayı, yer lisansı, inşaat lisansı ve işletme lisansı gibi konular bakımından oluşacak sabit maliyet diğer büyük NGS’lerden daha düşük olmayabilir.
- Bugün çok sayıda KMR tasarımı bulunmakta; zamanla bunların arasından bazıları öne çıkacak ve kalıcı olacaklar, diğerleri de ortadan kaybolacak. Bunu araba sektörünün ilk zamanlarına benzetebiliriz. O dönemlerde araba üretmeye çalışan yüzlerce firma vardı fakat daha sonra rekabet ve teknolojinin etkisi ile bazıları yaşamaya ve büyümeye devam etti, kalıcı oldu, diğerleri ise ortadan kayboldu. Burada da benzer bir süreç yaşanacaktır.
Küresel Enerji Dönüşümü ve Türkiye’nin Enerji Yol Haritası
E-Söyleşi Programı kapsamında DEK Türkiye ve Turkish Heritage Organization (THO)’un düzenlediği “Küresel Enerji Dönüşümü ve Türkiye’nin Enerji Yol Haritası” konulu etkinliğe Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bakan Yardımcısı ve DEK Türkiye Başkanı Dr. Alparslan BAYRAKTAR, ABD eski Enerji Bakan Yardımcısı Daniel B. PONEMAN, ABD Enerji Derneği İcra Direktörü Vekili Sheila Slocum HOLLIS, Fiba Grubu Başkanı Murat ÖZYEĞİN, Zorlu Enerji CEO’su Sinan AK ve Koloğlu Holding CEO’su Cantekin DİNÇERLER konuşmacı olarak katılmıştır.
E-Söyleşi, COVID-19 Pandemi Sürecinin Çevre Üzerine Etkileri
DEK Atölye E-Söyleşi Programı kapsamında gerçekleştirilen etkinliğimizde SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Sn. Değer SAYGIN konuğumuzdu. Sn. SAYGIN tarafından “
Sunumu indirmek için tıklayın
Elektrikli Araç Teknolojileri
DEK Atölye İstanbul Söyleşileri Programı kapsamında Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu’ndan (TEHAD) Sn. Berkan BAYRAM, Sn. Serdar ŞALCI, Sn. Alper BAYKUT ve Sn. Osman KAYA konuğumuzdu. İlgililer tarafından “Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve Akıllı Şebeke Yönetimi, Elektrikli Araç Teknolojileri, Hibrit Araç Teknolojileri, Batarya (Akü) Teknolojileri” konusunda eğitim verilmiştir.
Sunumu indirmek için tıklayın
Madencilik Faaliyetleri ve Maden Hukuku / 4 Nilüfer ÖZDEMİR MALLI
DEK Atölye Programında Madencilik Faaliyetleri ve Maden Hukuku eğitimlerinin sonuncusunda, Sn. Nilüfer ÖZDEMİR MALLI, MAPEG Avukat konuğumuzdu. Sn. MALLI tarafından “Maden Hukukunda İdari Yaptırım Türleri” konusunda eğitim verilmiştir.
Sunumu indirmek için tıklayın
Elektrik Santralleri / 6 Serkan ÖZEK
DEK Atölye Programında Elektrik Santralleri eğitimlerinin sonuncusunda, Sn. Serkan ÖZEK, EÜAŞ Genel Müdürlüğü BYS Dairesi Başkanı konuğumuzdu. Sn. ÖZEK tarafından “Hidro Jeneratör” konusunda eğitim verilmiştir.
Sunumu indirmek için tıklayın