Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı yeni rapora göre, gelecek on yılda artacak elektrik talebinin %80’i yenilenebilir enerji kaynaklarınca karşılanacak. IEA Raporu’na göre, güneş enerjisi yatırım maliyetlerinin düşmesi sonucu birçok ülkede güneşe yatırım yapmak kömür ve petrol tüketiminden daha avantajlı hale geldi. Güneş enerjisinde maliyetlerin çok büyük oranda düşmesi ve bu düşüşün devam ediyor olması güneş enerjisinin geleceğini ve yatırım planlarını güçlendiriyor. 2010 yılında güneş enerjisinde kilowatt/saat üretimin maliyeti 38 sent iken bugün bu rakam 6 sente kadar düştü.

IEA Direktörü Fatih Birol, “Güneş enerjisinin dünya elektrik piyasalarının kralı olacağını düşünüyorum” dedi. IEA Raporu’na göre, 2023’ten itibaren güneş enerjisi kapasitesinin yıllık bazda %12 artması bekleniyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamı 2025’ten itibaren küresel elektrik piyasası için kömürden daha fazla elektrik üretiyor olacak. 2019’da küresel elektrik üretiminin %8’i rüzgar ve güneş enerjisinden temin edildi bu oranın 2030’da %30’a çıkması öngörülüyor.

2025 yılında 275 GW kapasite kömür santrali kullanım dışı bırakılacak. Bu 2019’daki küresel kömür kapasitesinin %13’üne tekabül ediyor. IEA Raporu’na göre, 2021’de güneş enerjisi yatırımları için maliyet oranları 2019’un %42 altına düşerek 3,9 sent/kW/h seviyelerine gerileyecek. Bu rakam güneş enerjisi yatırımlarını kömür yatırımlarından %80 daha az maliyetle hale getirecek.

Kaynak: “Solar power could be ‘the new king’ as global electricity demand grows”, CNN

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler