Küresel pil talebi 2030 yılına kadar 15 kat artabilir. Yolcu taşıyan elektrikli araçlar (EV), gelecekteki pil büyümesine en önemli katkıyı yapacak. Bir sonraki en önemli katkı, sabit depolama olacaktır. Enerji dönüşümü hızlanırken ve ülkeler ve tüketiciler karbondan arındırmak için çabalarken, küresel pil talebi katlanarak artabilir ve 2030 yılına kadar yılda dokuz terawatt saate (TWh) yaklaşabilir, bu 2021’de görülen seviyelerin 15 katı. Rystad Energy araştırması, 2021’deki küresel pil talebinin 580 gigawatt-saatte (GWh) olmasına rağmen (2020’nin toplamının iki katından fazlası), küresel arzın hala devam edebildiğini gösteriyor. Ancak, binek araçlarda ve sabit depolamada pil teknolojilerine yönelik iştahın önemli ölçüde artması ve tedarik zincirini zorlamasıyla önümüzdeki yıllarda bu durum değişecektir.

Bu talep projeksiyonu, enerji sistemlerinde yapılması gereken değişikliklerle uyumludur. Ayrıca, herhangi bir potansiyel tedarik sorunuyla kısıtlanmaz. Bileşenler açısından, lityum iyon piller bu on yılda pazara hakim olacak, ancak sodyum iyon pil talebi 2030 yılına kadar gerçekleşecek. Binek elektrikli araçlar (EV), on yılın sonunda toplam talebin yaklaşık %55’ini oluşturarak gelecekteki pil büyümesine en önemli katkıyı yapacak. Bu pillere olan talebin 2030’a kadar 4,9 TWh’ye ulaşması bekleniyor, bu da 2021’in nispeten küçük toplam 373 GWh’sinden 13 kat daha fazla.

Sabit depolama, 2030’da toplam pazarın %29’u olan 2,5 TWh’den fazla öngörülen talep ile bir sonraki en önemli katkı olacak. Dünya fosil yakıtlardan uzaklaşırken, kesintili yenilenebilir enerji kaynaklarının oynayacağı daha belirgin rol nedeniyle, depolama ihtiyacı 2021’de 139 GWh’den yükselecek. Bu, geçen yıl Avrupa’da olduğu gibi rüzgar hızlarının düşük olduğu zamanlar gibi, yenilenebilir enerji üretiminin yüksek olduğu zamanlarda, üretimin düştüğü dönemlere kadar elektriğin depolanması ihtiyacını artıracaktır. Yeniden tasarlanmış EV pilleri, sabit depolama için uygun bir seçenektir. Ancak, 2040’tan itibaren önemli bir rol oynamaya başlayacaklar.

Asya, özellikle Çin, 2030 yılına kadar bölgesel pil talebi dağılımına hakim olacak. Senaryoya göre, Asya talebi, küresel pil pazarının %41’ini oluşturarak 3,6 TWh’ye ulaşacak. Çin, yerel ve uluslararası talebi karşılamak için CATL, Gotion High-Tech ve SVOLT gibi yerli üreticilerin iddialı genişleme planlarıyla hızlanan 2030 yılına kadar küresel hücre üretiminin %50’sini hedefliyor. Avrupa ve Kuzey Amerika pil talebi de on yılın sonunda istikrarlı bir şekilde artarak sırasıyla 1,9 TWh ve 1,7 TWh’ye ulaşacak. Orta Doğu ve Güney Amerika pazarları da önemli ölçüde artacak ancak en büyük üç bölgeye yaklaşamayacak. Afrika’nın talebinin önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak artması ve ardından 2027’de 50 GWh’den sadece üç yıl sonra 227 GWh’ye %350’den fazla artması bekleniyor.

Kaynak: “Global Battery Demand To Increase 15-Fold As EV Boom Takes Off”, Oil Price

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler