Bu ayın başlarında analistler, yaklaşan sıvılaştırılmış doğal gaz kıtlığı nedeniyle Avrupa’nın enerji güvenliği için alarm verdiğinde, sorumlunun Asya’dan gelen güçlü LNG’ye yönelik daha güçlü talep olduğu belirlendi. Ancak talep her zaman hikâyenin sadece bir yanıdır.

Reuters’den Clyde Russell yakın tarihli bir yazıda planlı bakım operasyonları, kesintiler ve artan talep nedeniyle küresel olarak sıvılaştırılmış doğal gaz arzının son aylarda daraldığını belirtmişti. Diğer taraftan Bloomberg’den Anna Shiryaevskaya bu ayın başlarında dünyanın diğer bölgelerindeki LNG terminallerindeki arz kesintilerine de dikkat çekiyordu. ABD Enerji Enformasyon Dairesi ayrıca Avustralya, Malezya, Nijerya, Cezayir, Norveç ve Trinidad ve Tobago’daki LNG tesislerinde arz kesintilerini ABD LNG ihracatının artmasının bir nedeni olarak gösteriyordu. Ancak bu artışa rağmen ABD LNG’si yakıt talebini karşılamaya yetmedi.

Bu arada, daha fazla elektrik talebine yol açan daha sıcak bir yaz nedeniyle Asya talebinin yılın bu zamanı için normalden daha güçlü olmaya devam ettiği görülüyor. Avrupa umutsuzca gaz depolarını kıştan önce doldurmaya çalışıyor, ancak sınırlı LNG hacimleri için doğrudan Asyalı ithalatçılarla rekabetin başarılı olup olmayacağı konusunda büyük bir soru işareti var. Boru hattı gaz ithalatına gelince, Avrupa, Gazprom’daki bir tesiste çıkan yangın nedeniyle son zamanlarda ihracat hacimlerini geçici de olsa azaltan Rusya’ya bağımlı kalmaya devam ediyor.

Küresel olarak, LNG ithalatçıları büyük olasılıkla Katar’a güvenmeye devam edecek. Bunun nedeni, Katar’ın talep artışı sırasında üretimi artıran tek önemli LNG üreticisi olmasıdır. Reuters’den Russell’ın aktardığı Kpler verilerine göre, küresel LNG ithalatı temmuzda 30,96 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu, geçen yıl temmuz ayında 28,2 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Ancak bu ayın ithalatının tahminen 31,88 milyon tonla daha da yüksek olması bekleniyor. İhracatçıların bu talebi karşılayıp karşılayamayacağı sorusu hala cevapsız ancak büyük ihtimalle spot piyasada LNG fiyatlarının daha da yükseleceğini göreceğiz.

Bloomberg’den Shiryaevskaya, Rus Novatek’in CEO yardımcısı Mark Gyetvay’ın bu ayın başlarında LNG talebinin yılın geri kalanında Asya’da güçlü kalmasının beklendiğini söylediğini aktardı. Gerçekten de sonbaharda kısa bir soluklanmanın ardından, ısıtma talebi klima talebinin yerini aldığından, kış normalde yakıt talebini artırır.

Aynı şekilde, kıta kışa hazırlanmaya çalışırken, genel olarak LNG ve gaz talebinin Avrupa’da da güçlü kalması muhtemeldir. Durum LNG üreticileri için çok hoş. Bu aynı zamanda Gazprom için de sevindirici olmalı, çünkü Avrupa şimdi gaza aç kıtaya yıllık 55 milyar m³ ihracat hacmi ekleyecek olan ve Baltık ülkeleri ve Polonya’nın açıkça karşı çıktığı tartışmalı bir proje olan Kuzey Akımı boru hattının başlamasını hevesle bekliyor.

EIA’ya göre, ABD’nin bu yılki LNG ihracatı, ülkenin sıvılaştırılmış doğal gaz ihraç etmeye başlamasından bu yana ilk kez boru hattı ihracatını geçecek.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bu ayın başlarında Ukrayna Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede Almanya’nın yirmi beş yıl içinde Rus doğalgazından vazgeçeceğini söylediğinde iddialı bir tahminde bulundu. Avrupa’nın en büyük ekonomisinin Rus gazına olan bağımlılığına ve kömür ve nükleer santrallerini kapatma planlarına bakılırsa, bunu söylemek yapmaktan çok daha kolay görünüyor.

Menşei ne olursa olsun ithalata bağımlılık açısından Almanya için doğru olan, Avrupa ve Asya için de geçerlidir. Doğal gaz ve LNG ile ilgili hikaye bir köprü yakıtı olmaktan, temelde kömür ve petrolden daha iyi olmamasına doğru kaymış olsa da, enerji güvenliğinin  gerçekleri, gazın önümüzdeki yıllarda güçlü bir talep görmeye devam edeceğini gösteriyor.

Kaynak: “LNG’s Position As A Bridge Fuel Remains Strong”, Oil Price

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler