Birleşmiş Milletler delegeleri, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini karşılama yolunda ne kadar ilerleme kaydedildiğini değerlendirmek için Temmuz ayında New York’ta bir araya geldi. 193 ülke tarafından imzalanan anlaşma; yoksulluğu sona erdirmeyi, gezegeni korumayı ve tüm insanların barış ve refahtan yararlanmasını sağlamayı amaçlıyor. Bu yıl, toplantı, ekonomik ve güvenilir enerjiye, suya, güvenli ve akıllı şehirlere (6, 7 ve 11’inci hedefler) nasıl ulaşılacağına odaklandı.

Frontier Enerji Araştırma Merkezi Başkanı Itamar Orlandi, “Endüstri hala dünya nüfusunun %14’üne bile hizmet edecek konumda değil. Bu hızda, yaklaşık 700 milyon insanın 2030 yılına kadar elektrik gücüne erişimleri olmayacak” diye belirtti.

Merkezi olmayan yenilenebilir enerji teknolojileri, özellikle şebekeden bağımsız güneş ve mikro şebekeler, elektrik şebekesine erişimi olmayan alanları, şebekeye ulaştırabilmek için fırsat sağlıyor. Mikro şebekeler bir çeşit üretimden ve enerji depolamadan oluşuyor. Güneş ve bir mikro şebeke kullanılarak üretilen enerji, perakende şebekeye bağlı enerjiden daha pahalı olsa da şebekeyi, şu anda şebekeye bağlı olmayan hanelere ulaştırmanın maliyetinden yüzlerce, hatta binlerce kat daha ucuz. Bu, mikro şebekeleri, makul enerji talepleri olan 892 milyon insan için cazip bir seçenek haline getiriyor.

Bloomberg NEF, güneş ev sistemleri ve mikro şebekelerin 2030 yılına kadar 64 milyar dolarlık bir piyasa haline gelebileceğini tahmin ediyor. Daha fazla insan, merkezi olmayan teknolojiler aracılığıyla şebeke bağlantılarından daha fazla enerjiye erişebilecek.Forbes

Diğer İçerikler