Son Radde: Petrol Endüstrisi Arama Faaliyetlerini Sınırlandırıyor

Bir zamanlar en maceralı şey olan petrol arama çalışmaları artık tartışmalı hale geliyor.

Surinam, 600 bin nüfusu ile dünyanın en küçük ülkelerinden birisi. Surinam kıyılarının hemen dibinde çok ciddi gaz ve petrol rezervi var ve bu durum ülkenin kaderini değiştirebilir. Geçtiğimiz aylarda Amerikalı Apaçhe ve Fransız Total bölgede iki büyük petrol rezervine ulaştı, Surinam’ın hemen yani başında Guyana’da da ExxonMobil petrol rezervi buldu. Surinam halihazırda günlük 16 bin varil ham petrol üretiyor. Fakat Amerikalı makamlar, Surinam ve Guyana’nın 14 milyar varilden fazla petrol rezervi, 32 trilyon kübik feet gaz rezervi bulunduğunu tahmin ediyor. Fakat gaz ve petrol arama çalışmaları yıllar süren ve milyarlarca dolara mal olan riskli işlerdir. COVİD19 pandemisi ile dünyanın girdiği yeni süreç birçok şeyi daha riskli ve yapılamaz hale getirdi. Özellikle petrolün geleceği ve petrol arama çalışmalarının sürdürülebilirliği üzerine ciddi tartışmalar yaşanıyor.

IEA, bu yıl pandemiden dolayı petrol sektöründeki daralmanın %8’den fazla olacağını ve sektörün pandemi öncesi üretim seviyesine ancak 2022 yılında döneceğini düşünüyor. Petrol öngörülebilir birkaç on yılda hala önemli olacak fakat petrol arama çalışmaları bir daha eski seviyelerine dönmeyebilir. Çarbon Tracker adlı enerji think-tank’inde stratejist olan Kingsmill Bond, “Elektrikli araçların yaygınlaşması ve bazı makro politikaların değişmesi, özellikle yeşil enerjiye dönüşüm petrole olan talebi ciddi manada etkileyecektir, dünyanın 50 yıl daha yetecek petrol rezervi var fakat pandemi ile girilen süreçten sonra petrol arama faaliyetlerine bakış ciddi kuşkular barındırıyor” dedi.

Kaiser Family Foundation ve Washington Post’un 2019 yılında yaptığı ankette Amerikalıların yarısından fazlası petrol arama faaliyetlerinin azaltılması gerektiğini düşünüyor. Bir petrol rezervinin bulunması süreci 10 yıl kadar sürüp 1 ile 10 milyar dolar arasında bir maliyet yükü oluşturabiliyor. Rystad Energy, 45 ülkenin bu yıl petrol arama faaliyetleri olduğunu, Brezilya, Kolombiya, Tayland başta olmak üzere birçok ülkenin pandemi sonrası süreçte arama faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı. Petrol arama faaliyetlerinin yavaşlaması ile son bir yılda dünyada ispatlanmış petrol rezervlerinde 282 milyar varil bir azalma söz konusu oldu. BP ve Shell gibi büyük firmalar petrol fiyatlarının geleceği konusunda iyimser değil ve gelecek tahminlerini aşağı çektiler.

World Energy Council Genel Sekreteri Angela Wilkonson, “Bir enerji şirketi sadece petrol üzerine bahse girmeli mi? Bence Hayır” dedi. Wood Mackenzie analisti Andrew Latham ise “Gelecek 20 yılda artacak olan enerji tüketimi ve petrol talebinin yeni enerji alternatiflerini de petrol aramalarını da gerekli kılacağını” ifade etti. Eğer önümüzdeki dönemde arama çalışmaları için yeni yatırımlar devreye girmezse petrol üretimi her yıl %8, doğal gaz üretimi ise %6 oranında düşecek. Arz kıtlığı ise petrol ve gaz fiyatlarının fırlamasına sebep olabilir. İtalyan petrol devi Eni’nin arama çalışmaları direktörü Luca Bertelli “Dünyanın gelecekte artacak petrol talebinin karşılanması için yeni arama çalışmaları mutlaka olacaktır. 2050’de küresel enerji talebinin %45-50’sı hala hidrokarbon ürünlerden karşılanacak öte yandan yenilenebilir enerji konusunda da baskılar geçen her gün artamaya devam edecektir ve bu durum geri çevrilemez” dedi. Geçtiğimiz 5 yılda büyük petrol şirketleri petrol arama çalışmalarına ayrılan bütçeleri %40-45 oranında düşürdüler. Norveçli yetkililer Cairn ve Tullow gibi petrol arama çalışmaları yapan şirketleri satabileceklerini söylediler.

Toplumdan, özellikle genç kuşaktan gelen baskılar petrol sektörünün arama çalışmalarını gelecekte daha zor hale getirecektir. Bankalar, finansal ve uluslararası kuruluşlar da portfolyolarında petrol arama faaliyetlerinden daha çok yeşil ve yenilenebilir enerji yatırımlarına daha sıcak yaklaşacak bu ise köklü bir dönüşümü beraberinde getirecektir.

Kaynak: “The last frontier: oil industry scales back exploration”, Financial Times

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler