Petrol endüstrisinin karşı karşıya olduğu mevcut kriz, iki yönlü bir durumun sonucu: küresel COVID-19 salgınının neden olduğu ekonomik yavaşlama, Suudi Arabistan ve Rusya’nın Amerikan enerji endüstrisindeki rekabeti ortadan kaldırmaya yönelik yırtıcı girişimi. Ancak bu olayların etkisi yıllarca ve farklı şekillerde hissedilebilir. Sıfır karbon enerjisine geçiş ve hatta araç filosunun elektrifikasyonunun yavaşlaması muhtemeldir.

Batı Teksas ve New Mexico’daki Permiyen merkezli Amerikan enerji devrimi, küçük ve orta ölçekli bağımsız üreticilerin hakim olduğu bir sektörden, entegre enerji şirketlerinin egemen olduğu bir sektöre doğru hızla gelişiyordu. Bu petrol devleri, şeyl alanlarına yöneldi ve petrol açısından zengin şeyl alanlarının araştırılmasını ve üretimini optimize etmek için montaj hattı yöntemleri kullandılar. Bağımsız üreticilerin rekabet etmesi zorlaştı ve Permian’dan elde edilen sermaye kaçışı bağımsız üreticileri daha da zayıflattı. Petrol ve gaz piyasasındaki bu yeni dinamik enerji dönüşümünü nasıl etkiliyor? Basitçe söylemek gerekirse, bu yeni dinamik enerji dönüşümünü ilerletmede önemli kazanımları tehlikeye atabilir. Ve bu, büyük ölçüde dönüşümün maliyetinden kaynaklanmaktadır.

Uygun fiyatlı, güvenilir ve sürdürülebilir enerjinin konuşlandırılması için bir strateji geliştirmek, hem dünyanın artan enerji talebini, hem de karbon ve diğer iklime zarar veren emisyonlarla ilgili endişeleri karşılayabilecek bir strateji, bu dönüşümün anahtarıdır. Enerji kaynaklarını karbondan arındırma baskısı son beş yılda, özellikle ABD’de kömür kullanımında hızlı bir düşüşe neden oldu. Doğal gazın alevlenmesi ve hava tahliyesi önemli konular olmaya devam etmekte. Rüzgar, güneş ve diğer yenilenebilir enerjiler, güvenilirlikle devam eden zorluklara rağmen daha uygun fiyatlı ve kesinlikle daha sağlam hale gelmiştir. Bloomberg NEF, güneş ve rüzgarın 2050 yılına kadar dünyanın enerjisine sahip olacağını tahmin ediyor.

Koronavirüs ve Suudi Arabistan ve Rusya’nın dünya pazarını düşük fiyatlı petrolle doldurma sözü vermesinin etkisi ile, fosil yakıtlardan üretilen elektriğin maliyeti düşük kalacaktır. ABD’de yenilenebilir gücün büyümesi, teşviklerin eksikliği nedeniyle zaten zarar gördü. Güneş enerjisi tesislerine yönelik sübvansiyonlar sınırlıydı ve rüzgar enerjisi için üretim vergisi kredileri 2021’de aşamalı olarak kaldırılacak, ancak fosil yakıtların düşük fiyatları yardımcı olmayacak. Bu düşük fiyatlar aynı zamanda daha düşük benzin fiyatları anlamına gelir. AAA, bir galon benzin fiyatının 9 Mart ile 12 Mart arasında altı sent düştüğünü bildirdi. Bu, elektrikli araçların hızlı bir şekilde genişlemesini bekleyenler için iyi bir haber değil. Eski benzinle çalışan aracınızın deposunu doldurmak aniden daha ucuz olduğunda, neden elektrikli bir araba için prim ödeyesiniz?

Kaynak: “What Does The Oil Price Crisis Mean For The Energy Transition?”, Forbes

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler