Petrol fiyatlarının ABD’de yeni araç alımları ve yakıt ekonomisi üzerinde, fiyat değişikliklerinin boyutuna ve beklenen süresine bağlı olarak karmaşık bir etkisi var. Genel olarak, yüksek ve artan petrol fiyatları dönemleri, tüketicilerin daha küçük, daha hafif ve daha yakıt verimli araba ve kamyonları satın almayı tercih etmesine neden oldu ve yakıt tüketimindeki büyümeyi azalttı. Buna karşılık, düşük ve düşen fiyatlar dönemleri tüketicilerin daha büyük, daha ağır, daha güçlü ve daha az yakıt tasarruflu araçları tercih etmesine ve önceki eğilime kıyasla benzin tüketimini artırmasına neden oldu.

Fiyat değişikliklerinin yakıt tüketimi üzerindeki tam etkisi, genellikle birkaç yıla, ekonomik döngüdeki çeşitli değişikliklere dağılır, bu da ilişkilendirmeyi ve korelasyonları zorlaştırır. Ancak gelecekte, yüksek fiyatların benzin tüketimi üzerinde çok daha büyük ve daha hızlı bir etkisi olabilir, çünkü tam elektrikli ve hibrit araçlar, benzinle çalışan arabalara ve hafif kamyonlara uygun bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır.

ABD Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre, benzinli hibrit, tam elektrikli ve diğer alternatif motorlu araçlar, 2015’te yalnızca %3’ten 2020’de üretilen tüm yeni araçların %11’ine yükseldi.

Son kırk yılda tüketiciler daha büyük, daha ağır ve daha güçlü araçlar için açık bir tercih gösterdiler ve uzun vadeli bir eğilim araba tabanlı platformlardan ziyade daha fazla kamyon tabanlı platformlara yöneldi.

1980 ile 2020 arasında, yeni araçlarda otomobillerin payı %84’ten %43’e düşerken, hafif kamyonların payı %16’dan %57’ye yükseldi (“Otomotiv trendleri raporu”, EPA, Ocak 2021).

Aynı dönemde, yeni araçların ortalama ağırlığı 949 pound (%29) ve ortalama motor gücü 143 beygir gücü (%138) arttı ( https://tmsnrt.rs/3jwG48e ).

Motor üreticileri de genellikle karları daha yüksek olduğu için otomobil yerine daha büyük, daha ağır, daha güçlü araçlar ve kamyonlar üretmeyi, pazarlamayı ve satmayı tercih etmişlerdir.

Ancak bu uzun vadeli eğilim içinde, yüksek ve yükselen petrol fiyatları dönemleri, dengeyi geçici olarak daha ağır ve daha güçlü araçlardan, hem kısa hem de uzun vadeli etkilerle daha yakıt verimli araçlara kaydırdı.

Yüksek ve yükselen fiyatlar, iki kanal aracılığıyla daha fazla yakıt ekonomisini teşvik eder. İlk olarak, fiyatlar yüksek olduğunda tüketiciler mevcut aralıklarda daha küçük, daha hafif ve daha yakıt tasarruflu araçları tercih ediyor. Bu etki büyük ölçüde kısa vadelidir ve fiyatlar tekrar düşerse hızla tersine çevrilir. İkincisi, yüksek fiyatlar, düzenleyicileri gelecekteki aralıklar için yakıt ekonomisi standartlarını sıkılaştırmaya teşvik ediyor. Bu etki uzun vadelidir, birkaç yıl boyunca devam eder, çok daha yapışkandır ve fiyatlar tekrar düşerse tersine dönmesi daha az olasıdır.

Tüketicilerin ve motor üreticilerinin aksine, düzenleyiciler ekonomik, ulusal güvenlik ve çevresel nedenlerle daha fazla yakıt verimliliğini destekleme eğilimindedir. Ancak tüketicilerin direnişi ve üreticilerin lobi faaliyetleri karşısında daha katı yakıt ekonomisi standartlarını zorlama istekleri büyük ölçüde fiyatların bir işlevi olmuştur. Yüksek ve yükselen fiyatlar, düzenleyicileri yakıt ekonomisi standartlarını katılaştırma konusunda daha istekli hale getirirken, tüketicileri ve üreticileri de bunlara tahammül etmeye daha istekli hale getiriyor.

Yüksek ve artan petrol fiyatlarının yakıt ekonomisi üzerindeki etkisi, 2008/09 mali krizini izleyen nispeten kısa bir dönem dışında, fiyatların uzun vadeli ortalamaların oldukça üzerinde olduğu 2004 ve 2014 yılları arasında en belirgin zamanını yaşamıştı.

Kısa vadede, petrol fiyatlarındaki değişikliklerin tüm filo yakıt ekonomisi ve benzin tüketimi üzerindeki etkisi nispeten küçüktür. Yeni yakıt ekonomisi standartlarının hazırlanması ve yürürlüğe girmesi yıllar alır, yeni araçlar tüm filonun yalnızca küçük bir bölümünü oluşturur ve eski araçlar yavaş bir şekilde kullanımdan kaldırılır (filonun her yıl %10’undan azı yenilenir). Ancak, yeni standartlar yürürlüğe girdikçe ve filonun artan payına uygulandıkça, daha yüksek fiyatların yakıt ekonomisi ve benzin tüketimi üzerindeki etkisi zamanla artar.

2005 ve 2014 yılları arasındaki yüksek fiyatların gecikmeli etkisi bugün hala yakıt ekonomisini artırmakta ve benzin tüketimindeki büyümeyi yavaşlatmaktadır.

Fiyatlar önümüzdeki birkaç yıl içinde tekrar yükselirse, düzenleyiciler, üreticiler ve tüketiciler muhtemelen çok daha hızlı hibrit ve tamamen elektrikli araçlara geçecek ve bu da kalıcı bir petrol tüketimi kaybına neden olacaktır.

Kaynak: “Oil price spike would accelerate U.S. shift to electric vehicles”, Reuters

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler