Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin enerjiyi Avrupa’ya karşı bir silah olarak kullanmadığını ve Rusya’nın enerji krizi devam ederken bölgeye yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Putin “Soğuk Savaş’ın en zor dönemlerinde bile Rusya, sözleşmeden doğan yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirdi ve Avrupa’ya gaz tedarik etti” dedi.

Rusya, sözleşmeden doğan tedarik yükümlülüklerini yerine getirmeye ve Avrupalı ortaklarıyla ek eylemler ve iş birliğini görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Putin, Avrupa’daki gaz kıtlığının sebebinin bu yaz yenilenebilir enerji üretiminin eksikliğine ve ABD de dahil olmak üzere diğer ortaklardan gelen arzın azalmasına bağladı. “Görüyorsunuz ki sorun bizde değil, Avrupa yakasında, çünkü öncelikle biz biliyoruz ki rüzgar santralleri yazın hava şartlarından dolayı verimli çalışmıyor, bunu herkes biliyor. Üstelik Avrupalılar yeraltı gaz tesislerine yeterince gaz pompalamadılar. Ayrıca dünyanın diğer bölgelerinden Avrupa’ya olan arz da azaldı. Bu yüzden tedariklerimizi artırdık, ancak ABD dahil diğerleri tedariklerini azalttı ve paniğin nedeni bu. Rusya daha fazlasını sağlayabilir, ancak bunu yapmak için net talebe ihtiyacımız var” dedi.

Rusya enerji haftası, Cumhurbaşkanının Rus ekonomisi için enerji gündemini belirlediği ve siyaset, boru hatları, yatırım ve iklim değişikliğinin yanı sıra küresel büyüme ve güvenlik risklerini tartışan uzmanların yer aldığı bir hafta olarak biliniyor.

Geçen hafta Putin, fiyatları istikrara kavuşturmaya yardımcı olan bir hareketle bölgeye gaz arzını artırmayı teklif etti. Ancak Kremlin’i eleştirenler, Rusya’nın Avrupa’nın kendi kaynaklarına bağımlılığını vurgulamak için krizi üretmek için bilerek pazara yetersiz tedarik sağladığını söylüyorlar ve Rusya bu suçlamayı reddediyor.

Batılı uzmanlar, Rusya’nın, Baltık Denizi üzerinden Avrupa’ya gaz arzını artıracak olan ve şu anda tamamlanmış olan Nord Stream 2 gaz boru hattının sertifikasyonunu hızlandırması için Almanya’ya baskı yapmak amacıyla Avrupa’ya gaz tedarikini kısıtladığına inanıyor.

Boru hattının, ABD’nin yanı sıra doğu Avrupa ülkeleri Polonya ve Ukrayna da dahil olmak üzere, boru hattının Avrupa’nın Rus enerji kaynaklarına bağımlılığını artırdığını ve bölgeyi enerji güvenliği açısından zayıflattığını söyleyen çok sayıda eleştirmen var.

TASS haber ajansına göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın mevcut sözleşmeler kapsamında Avrupa’ya maksimum düzeyde gaz tedarik ettiğini söyledi. AB’nin alımlarını artırması halinde Moskova’nın Ukrayna üzerinden gaz geçişini artırmaya hazır olduğunu kaydetti.

Rusya, küresel olarak üçüncü en büyük fosil yakıt üreticisidir ve Eurostat’ın en son verilerine göre, her yıl AB’nin gaz ithalatının %40′ından biraz fazlasını gerçekleştirmektedir. CNBC

Diğer İçerikler