Küresel enerji danışmanlığı DNV, yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojenin emisyonları azaltmada çok önemli olduğunu, ancak 2050 yılına kadar küresel nihai enerji karışımının yalnızca %5’ini oluşturacağını ve iklim hedeflerine ulaşmak için gerekenin altında kalacağını söyledi. Norveç merkezli risk yönetimi uzmanı, ilk bağımsız hidrojen görünüm raporunu sunarken, 2050 yılına kadar küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için Paris Anlaşmasına uymak ve hidrojenin hesaplamalarına göre %13’e ulaşması gerektiğini söyledi.

DNV’nin şimdi tahminine göre, %5’lik küresel pay, bu saf hidrojenin %60’ı ve amonyak ve sentetik yakıtlar gibi bileşiklerin her birinin beşte birini oluşturduğu 200 milyon tondan fazla hidrojen anlamına geliyor. Raporda, net sıfır hedeflerine ulaşmak için artan hidrojen alımı, daha güçlü politika zorunlulukları, artan talep tarafı teşvikleri ve daha yüksek karbon fiyatları gerektireceği de belirtildi.

DNV, Avrupa’nın enerji geçişine odaklanmasının, hidrojenin enerji karışımındaki payını 2050 yılına kadar %11’e çıkaracağını tahmin ediyor. Yalnızca bileşik formda bulunan hidrojen, kullanmak için çok fazla enerji harcar, bu da elektriği doğrudan kullanmaya kıyasla pahalı ve verimsiz hale getirir. Ancak havacılık, denizcilik ve yüksek ısılı endüstriyel süreçler gibi sektörler için fosil yakıtları elektrikle değiştirmek zor ve yenilenebilir enerji veya düşük karbonlu “yeşil hidrojen”, karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı olabilir.

Su moleküllerini elektrik kullanarak ayıran elektroliz yoluyla hidrojen üretmek, şu anda onu fosil yakıtlardan elde etmekten ve mavi hidrojen olarak da adlandırılan karbondioksiti yakalamaktan daha maliyetlidir. Yine de rapor, 2050 yılına kadar, yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrolizin ortalama maliyetinin şu anda kilogram başına 5 dolardan kilogram başına 2 dolara düşeceğini tahmin ediyor. DNV, yüzyılın ortasına kadar hidrojenin %70’inden fazlasının yeşil olacağını tahmin ederek, mavi hidrojenin maliyetinin 3$/kg’ın hemen altından 2,2$/kg’a düşeceğini söyledi. Bu arada, DNV’nin öngördüğü gibi, yeniden tasarlanmış doğal gaz boru hatları, bölgeler arası hidrojen taşımacılığı için altyapının büyük çoğunluğunu sağlayacak.

Kaynak: “Global hydrogen uptake to lag net-zero goals by 2050 – report”, Reuters

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler