Fransız şebeke operatörü RTE pazartesi günü yayınladığı bir raporda, Fransa’nın uzun vadede büyük bir nükleer üretim filosunu elinde tutmaya ve önemli ölçüde yenilenebilir enerji kaynakları geliştirmeye devam etmesi halinde 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşabileceğini açıkladı.

Nükleer enerji, Fransa’nın elektriğinin büyük kısmını üretmektedir. Fransa şu anda toplam elektriğinin yüzde 70’inden fazlasını nükleer enerjiden elde ediyor ve aynı zamanda büyük bir elektrik ihracatçısıdır.

Şebeke operatörü, Fransa’nın hedeflerine yalnızca nükleer enerjiyle veya yalnızca yenilenebilir enerjiyle ulaşılamayacağını belirtti. Ülkenin 2050 yılına kadar en ucuz maliyetle net sıfıra ulaşması için 14 yeni nükleer reaktöre ve çok daha fazla yenilenebilir enerji gelişimine ihtiyacı olacak.

Fransız şebeke operatörü, nükleer enerji için finansmana erişim, diğer düşük karbonlu teknolojiler için uygulanan finansman kolaylığından yararlanabilirse daha fazla nükleer reaktör inşa etmenin mümkün olacağını belirtiyor.

Bu ayın başlarında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın, sanayiyi karbondan arındırma ve elektrik kesintilerini azaltma amaçlı 34,6 milyar dolarlık (30 milyar euro) daha geniş bir planın parçası olarak 2030 yılına kadar küçük bir modüler reaktör inşa ederek yeşil hidrojen üretiminde lider olmayı ve nükleer enerjiyi yeniden keşfetmeyi hedeflediğini söylemişti.

Fransa ayrıca bu hafta başlarında Avrupa Birliği’nin yaklaşmakta olan yeşil yatırım kurallarına nükleer enerjiyi dahil etmek için baskı yapan Finlandiya ve birkaç orta ve doğu Avrupa ülkesi de dahil olmak üzere bir grup AB üye ülkesine liderlik etti. Fransa liderliğindeki AB üye ülkeleri, “İklim savaşını kazanmak için nükleer güce ihtiyacımız var” açıklamasında bulundular.

Bu baskı Avrupa’yı böldü ve AB’nin, hangi enerji türlerinin “yeşil finansman” için uygun olarak sınıflandırılacağına dair gelecek mevzuatta, nükleer enerjinin yanı sıra doğal gazla nasıl başa çıkılacağına dair bir kararı ertelediği bildiriliyor. Oil Price

Diğer İçerikler