2017 yılında olduğu gibi Suudi Arabistan, ABD’ye petrol ihracını çok büyük ölçüde azalttı.

2017 yılında ABD’nin kaya gazı devrimi dolayısıyla dünya piyasalarında meydana gelen belirsizlik ve fiyatların aşırı düşmesi üzerine OPEC üyesi ülkeler ve başta Rusya ve Meksika olmak üzere OPEC üyesi olmayan 10 petrol ihracatçısı ülke, arz kesintisi ile petrol stoklarını dengeleyebilmişlerdi. O süreçte her üye, günlük 1,66 milyon varil petrol kesintisi yapmıştı. Petrol arzı azalınca, petrol fiyatlarında görülen ani %51’lik artış ile petrol fiyatları 44,82 $’dan Haziran 2017’de 67,87$’a çıkmıştı. Fakat bu sefer COVID19 ile beraber dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz ve bunun enerji piyasalarına yansıması çok daha farklı bir ortamda gelişiyor.

Geçtiğimiz birkaç haftada Suudi petrolünün ABD piyasalarına akışı dramatik bir şekilde azaldı. Mayıs ve Haziran ayında Suudi Arabistan, ABD limanlarına çok yüksek miktarda petrol gönderdi hatta S. Arabistan’ın ABD’ye ihraç ettiği petrol miktarı son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı fakat Temmuz’dan itibaren bu akış aşırı bir şekilde yavaşladı. Temmuz’un son haftası S. Arabistan’dan ABD’ye günlük ortalama 190 bin varil petrol ihracatı yapıldı. Şu an uluslararası sularda 9 milyon varil petrol taşıyan 6 petrol tankeri S. Arabistan’dan ABD limanlarına ulaşmak için yol alıyor. Basra Körfezi’nden ABD limanlarına seyahatin 6 hafta sürdüğü düşünüldüğünde Eylül ortalarına kadar ABD’nin S. Arabistan’dan alacağı bütün petrolün tamamı bu gibi gözüküyor. Öte yandan, Rusya ile rekabet edebilmek için, S. Arabistan, Avrupalı müşterilerine petrol fiyatında indirim yapmış olsa da ABD ile olan ticaretinde herhangi ekstra bir indirime gitmedi.

ABD ve S. Arabistan’ın yüksek petrol fiyatlarına ihtiyacı var. S. Arabistan’ın bütçe ve kamu harcamalarının çok büyük bir kısmı petrol gelirlerine bağlı, ABD’nin ise kaya gazı devrimini devam ettirebilmek için yüksek petrol fiyatlarına ihtiyacı var. Bloomberg

Diğer İçerikler