Oxford Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, 2050 yılına kadar karbonsuzlaştırılmış bir enerji sistemine geçişin, dünyayı en az 12 trilyon dolar tasarruf sağlaması bekleniyor.

Araştırma, 2050 yılına kadar yaklaşık %100 oranında temiz enerjiye geçişin, küresel ekonomiye katkıda bulunurken, dünya çapında daha fazla insana enerjiye erişimi sağlayacağını ve fosil yakıt sistemine göre daha düşük maliyetleri beraberinde getireceğini ortaya koydu.

Oxford Martin Okulu’ndaki Yeni Ekonomik Düşünce Enstitüsü’nden Profesör Doyne Farmer, “Temiz, yeşil enerjiye geçişin hepimiz için acı verici, maliyetli ve ortalama fedakarlıklar olacağına dair yaygın bir yanlış anlama var, ancak bu yanlış” dedi.

Farmer, “Zaten birçok durumda fosil yakıtlardan daha ucuzlar ve araştırmamız, önümüzdeki yıllarda neredeyse tüm uygulamalarda fosil yakıtlardan daha ucuz hale geleceklerini gösteriyor. Geçişi hızlandırırsak, daha hızlı ucuzlayacaklar. Fosil yakıtların 2050 civarında tamamen temiz enerji ile değiştirilmesi bize trilyonlarca tasarruf sağlayacaktır’ diye konuştu.

12 trilyon dolar tasarruf bekleniyor

Araştırma ekibi, geçmiş verilere dayanarak gelecekteki olası enerji sistemlerinin maliyetlerini daha doğru tahmin etmek için olasılıksal bir model geliştirdi.

Çalışmada kullanılan veriler 45 yıllık güneş enerjisi maliyetlerini, 37 yıllık rüzgar enerjisi maliyetlerini ve 25 yıllık pil depolamasını içeriyor.

Araştırmaya göre, teknolojiler doygunluk aşamasına ulaştığında teknolojik ilerlemenin yavaşlamadığına dair kanıtlar var. Bu nedenle, temiz enerji teknolojisi maliyetlerinin mevcut hızlarında devam etmesi bekleniyor ve hızlandırılmış geçişin dünya ekonomisini 2050 yılına kadar 12 trilyon dolar tasarruf edeceği tahmin ediliyor. Anadolu Ajansı

Diğer İçerikler