Brezilya, Kanada ve Japonya gibi ülkelerin liderleri perşembe günü, Başkan Joe Biden’in iklim zirvesi sırasında yerel sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için taahhütlerde bulundular. Taahhütler, Biden’ın ABD emisyonlarını 2030 yılına kadar en az %50 azaltma sözü vermesinden kısa bir süre sonra geldi. ABD 2015 Paris iklim anlaşması kapsamındaki taahhüdünü iki katından fazla artırdı.

Başkan zirveyi iklim değişikliği konusunda küresel iş birliğini teşvik etmek için topladı. Zirve sırasında dünya liderlerine “Bu cesaret verici bir başlangıç. Gerçekten bir ilerleme kaydetmeye başladık.” dedi.

Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro, iklim değişikliğine yönelik geçmiş tutumundan farklı olarak, ülkedeki yasadışı ormansızlaşmayı 2030′a kadar sona erdirme ve 2050′ye kadar karbon nötrlüğünü sağlama sözü verdi. Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ülkenin emisyonları 2030 yılına kadar 2013 seviyelerine kıyasla %46 oranında azaltma sözü vereceğini söyledi. Dünyanın en büyük beşinci emisyon yayıcısı olan Japonya, daha önce yetersiz olarak eleştirilen bir hedef olan %26′lık bir azaltma taahhüdünde bulunmuştu. Başbakan Justin Trudeau, Kanada’nın emisyonları 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine kıyasla %40-%45 seviyelerine düşüreceğine söz verdi. Kanada’nın önceki taahhüdü %30’du. Hindistan Başbakanı Narendra Modi yeni bir hedef belirlemedi, ancak ülkenin 2030 yılına kadar 450 gigawatt yenilenebilir enerji sözünü yeniden teyit etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önümüzdeki otuz yıl içinde ülkenin emisyonlarını önemli ölçüde azaltma sözü verdi ve Rusya’nın küresel karbondioksiti azaltmaya büyük katkı sağladığını söyledi. Putin ayrıca, ülkenin 1990 yılına kıyasla emisyonlarını neredeyse yarı yarıya düşürdüğünü ve karbondioksitten 84 kat daha güçlü bir sera gazı olan ve iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olan metanın küresel olarak azaltılması çağrısında bulundu. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2030′dan önce en yüksek emisyonlara ve 2060′a kadar karbon nötr hale gelme taahhütlerini yeniden teyit etti. ABD ve Çin , ticaret ve insan hakları gibi konulardaki bölünmelere rağmen iklim değişikliği konusunda iş birliği yapmayı kabul ettiler. CNBC

Diğer İçerikler