Umman, petrol üreten ülkeyi yenilenebilir enerji teknolojisinde lider yapmak için dünyanın en büyük yeşil hidrojen santrallerinden birini inşa etmeyi planlıyor. İnşaatın 2028 yılında Arap Denizi’ndeki Al Wusta vilayetinde başlaması planlanıyor. Tesis 25 gigawatt rüzgar ve güneş enerjisi ile çalışacak ve 2038 yılına kadar tam kapasitede olması hedeflenerek aşamalı olarak inşa edilecek.

30 milyar dolarlık (21 milyar sterlin) projenin arkasındaki şirketler konsorsiyumu, devlete ait petrol ve gaz şirketi OQ, Hong Kong merkezli yenilenebilir hidrojen geliştiricisi InterContinental Energy ve Kuveyt merkezli enerji yatırımcısı Enertech’i içeriyor.

Tesis, devreye girdikten sonra, karbon emisyonu üretmeden fosil yakıtların yerini alabilen yeşil hidrojen üretmek için yenilenebilir enerji kullanacak. InterContinental Energy’nin kurucu ortağı ve başkanı Alicia Eastman, tesiste ya  saf hidrojen olarak ya da nakliyesi ve depolanması daha kolay olan yeşil amonyak üretileceğini ve  bunların da çoğunun Avrupa ve Asya’ya ihraç edileceğini, söyledi. Tesiste, yılda 1,8 milyon ton yeşil hidrojen ve 10 milyon tona kadar yeşil amonyak üretilmesi hedefleniyor.

Umman şu anda büyük ölçüde fosil yakıtlara dayanıyor ve GSYİH’sinin %85’ini petrol ve gazdan sağlıyor, ancak fosil yakıt rezervleri azalıyor ve çıkarılması giderek daha maliyetli hale geliyor. Aralık 2020’de ülke ekonomiyi fosil yakıtlardan uzaklaştırma ve yenilenebilir enerjilere yapılan yatırımı artırma planı olan Umman Vizyon 2040 stratejisini yayınladı.

Eastman, Umman’ın bol gündüz güneşi ve geceleri kuvvetli rüzgarların kombinasyonu sayesinde yeşil hidrojenin ülkede önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. BloombergNEF’in kurucusu Michael Liebreich, “Umman, dünyada ‘geleceğin yenilenebilir süper güçleri’ dediğim yerlerden biri. Çünkü gerçekten istediğiniz şey [yeşil hidrojen üretmek için] çok ucuz olan güneş enerjisi ve rüzgardır.” dedi.

Net sıfır emisyon taahhütleri dalgası, 2020’deki Avrupa Komisyonu da dahil olmak üzere, AB’nin enerji karışımındaki hidrojenin payının 2050 yılına kadar %2’den %14’e çıkacağını öngören bir dizi hidrojen stratejisine yol açmıştı. The Guardian

Diğer İçerikler