Yenilenebilir enerji yatırımları, ABD, İngiltere ve Avrupa’daki fosil yakıtlardan çok daha iyi geri dönüşler sağlıyor, ancak buna rağmen toplam yatırım hacmi, iklim değişikliğini azaltmak için gerekli olanın yakınında değil. Bu rapor, Imperial College London ve Uluslararası Enerji Ajansı tarafından bugün yayınlanan ve beş ve 10 yıllık bir süre boyunca enerji yatırımlarının geri dönüş oranını belirlemek için borsa verilerini analiz eden yeni araştırma bulgularını gösteriyor.

Çalışma, Almanya ve Fransa’da yenilenebilir yatırımların beş yıllık bir süre zarfında %178,2, fosil yakıt yatırımları için ise %-20,7 ile sonuç verdiğini ortaya koydu. Birleşik Krallık’ta da beş yıl boyunca yeşil enerjiye yapılan yatırımlar, fosil yakıtlar için sadece %8,8’e kıyasla %75,4’lük getiri elde etti. ABD’de fosil yakıtlar için %97,2 iken, yenilenebilir kaynaklar %200,3 getiri sağladı.

Yeşil enerji stokları da fosil yakıtlardan daha az değişkendi. Petrol ve gaz çökerken, bu tür portföyler pandeminin neden olduğu kargaşa sırasında ayakta durdu. Ancak, en büyük veri setini sağlayan ABD’de, analiz edilen yeşil enerji portföyündeki ortalama piyasa değeri, fosil yakıt portföyü için ortalama piyasa değerinin dörtte birinden daha azına ulaştı. Bu değer, hidrokarbonlar için 9.89 milyar dolar iken yenilenebilir enerji kaynakları için 2.42 milyar dolar tutarındaydı.

Imperial College İklim Finansmanı ve Yatırım Merkezi Direktörü Charles Donovan ve raporun baş yazarı şunları söyledi: “Geleneksel bilgelik, fosil yakıtlara yatırım yapmanın yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaktan daha karlı olduğunu söylüyor. Geleneksel bilgelik yanlıştır”.

Son yıllarda ve aylarda fosil yakıt piyasalarında görülen kaosa rağmen, Donovan, birçok yatırımcının hidrokarbonları bırakmakta zorlandığını söyledi. Donovan ayrıca, yenilenebilir kaynaklardan gelen etkileyici getirilere rağmen, bu rakamların ekonomiyi karbondan arındırmak ve iklim değişikliğini hafifletmek için “gereken yatırım seviyesine yakın bir yerde tetiklenmediği” konusunda da uyardı. Bu, dün IEA’dan ayrı bir raporda ele alınan bir noktaydı. Bu, enerjiye toplam küresel yatırımın, büyük ölçüde koronavirüs krizinin bir sonucu olarak, geçtiğimiz yıla kıyasla %20 (neredeyse 400 milyar $) düşeceğini gösterdi. IEA, düşüşü hem ölçeğinde hem de hızlılığında şaşırtıcı, enerji güvenliği ve temiz enerji geçişleri için ciddi potansiyel çıkarımlar olarak nitelendirdi. IEA, salgının yan etkileri olan daha düşük enerji talebi, daha düşük fiyatlar ve faturaların ödenmemesindeki artışı suçladı.

Görünüşe göre olumlu getirilerine rağmen, yenilenebilir enerji yatırımlarının neden nispeten düşük kaldığına cevap olarak, Imperial College raporu, büyük varlık yöneticilerinin ve emeklilik fonları gibi kurumsal yatırımcıların şu anda sahip olunan yenilenebilir piyasalardan daha derin likidite gerektirdiğini belirtti.

Kaynak: “Just How Good An Investment Is Renewable Energy? New Study Reveals All”, Forbes

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler