Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım, geçen yıl şimdiye kadarki en yüksek düşüşünü yaşadı. Yatırımların, küresel iklim hedeflerini tehdit ederek bu yıl da düşmeye devam etmesi bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (UEA) göre, onshore rüzgar ve hidroelektrik yatırımındaki düşüşler nedeniyle, yenilenebilir enerji üretiminde sermaye harcamaları 2017 yılında bir önceki yıla göre %7 azaldı. Dünyanın önde gelen enerji gözlemcisi, tüm küresel enerji yatırımlarının aynı dönemde %2 düştüğünü bildirdi. UEA İcra Direktörü Fatih Birol, temiz enerji verimliliğindeki düşüşlerin “endişe verici” olduğunu söyledi. Birol, “Mevcut yatırım eğilimleri, tedarik endişelerinin ve çevresel kaygıların güvenliğini ele almak açısından yetersiz” dedi.

UEA’nın raporu, yenilenebilir enerji yatırımlarının 2016’da 318 milyar dolar iken 2017’de 298 milyar dolara düştüğünü gösteriyor. Bu düşüş, ajansın 2000 yılından beri temiz enerjiyi takip etmesinden bu yana en büyük mutlak düşüşünü temsil ediyor. Enerji verimliliği önlemlerine yapılan yatırımlar- binaların daha az enerji tüketmesini sağlayan ısıtma, soğutma ve aydınlatma sistemlerinin iyileştirilmesi gibi- önceki yıllarda olduğundan daha zayıf bir büyüme kaydetti.

Zorlu bir sanayi krizinden sonra UEA, enerji şirketlerinin maliyet kontrolüne, mali disipline ve hissedarlara nakit dönüşüne öncelik vermeye devam ettiğini söyledi. Bu, sanayinin sözde kısa dönemli projelere, mesela gelişmek için daha az zaman alan ama aynı zamanda yüksek fiyatlardan da muzdarip olan ABD kaya gazında olduğu gibi, doğru kaydığını ileri sürdü. Bu durum, küresel petrol piyasasının arz yönlü bir krizin yaşayabileceği korkusunu artırdı. Financial Times

Diğer İçerikler