Hidrojen temiz enerji kaynağı olarak uzun zamandır dünyanın gündeminde. Fakat bugün dünyada kullanılan hidrojenin %99’undan fazlası fosil yakıtlardan üretilen, yeşil olmayan hidrojen. Bu da çok yoğun hava kirliliği üreten ve karbon emisyonu oluşturan bir enerji üretim sürecini beraberinde getiriyor. Yeşil hidrojen hala çok az üretiliyor. IAE’a göre, 2019’da dünyada üretilen hidrojenin %0,1’den daha azı yeşil hidrojen dönüşümü ile elde edildi fakat yeşil hidrojenin toplam hidrojen üretimi içindeki payı önümüzdeki 10 yılda büyük bir değişim gösterecek. Yeşil hidrojeni artırmamız karbon emisyonlarını azaltmamız için hayati olacak.

Intergovermental Panel on Climate Change’e göre, iklim değişiminin en kötü etkilerini tersine çevirmemiz için küresel sıcaklığı, endüstri öncesi dönemin 1,5 C üstüne indirmemiz gerekiyor. Buna yardımcı olabilecek en önemli enerji kaynaklarından birisi de yeşil hidrojen.

BofA Securities’in global stratejisti Haim Israel, “Yeşil hidrojen üretiminde kullanılan elektroliz yönteminin maliyeti son 5 yılda %50 azaldı. Yenilenebilir enerji maliyetleri de son 10 yılda %50-60 düşüş gösterdi. Her iki enerji kaynağı da gelecek 10 yılda %60-70 maliyet düşüşü yaşayacak” dedi.

Bugün dünyada kullanılan hidrojenin büyük bir kısmı, amonyak, metanol, demir-çelik sanayi ve çimentoda kullanılıyor. BofA Securities’un araştırmasına göre, bugün dünyada kullanılan enerjinin %4’ü hidrojenden temin ediyor fakat 2050’de küresel enerjinin %22’si yeşil hidrojenden temin edilecek. Fakat öte yandan BloombergNEF’in tahminlerine göre, küresel enerji tüketiminin ¼’ ünü yeşil hidrojenden temin etmek için, dünyanın tükettiği toplam elektrikten daha fazla elektrik tüketilmesi, bu elektriğin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması ve 11 trilyon $’ın yeşil hidrojenin yatırım, altyapı ve depolamasında kullanılması gerekiyor. CNBC

Diğer İçerikler