Avrupa eşi benzeri görülmemiş bir enerji krizi tarafından harap ediliyor ve şimdiden bu kriz yayılıyor olabilir.

Belki biraz şaşırtıcı bir şekilde, Çin’in en büyük sorunu doğalgaz değil. Bloomberg sorunun bu hafta devlet tarafından işletilen China Energy News’e atıfta bulunarak, santrallerinin çoğuna güç sağlayan kömür olduğunu bildirdi.

Haber bülteninde yer alan bir habere göre, Çinli elektrik santrali operatörleri tesislerini çalışır durumda tutmak için yeterli miktarda kömür satın almakta zorlanıyor ve bu da kış geldiğinde bir enerji krizi olasılığını artırıyor. Bu yıl kömür fiyatlarındaki artış nedeniyle stoklar düşük ve bazı elektrik santralleri maliyetten tasarruf etmek için şimdiden santralleri kapatmak zorunda kaldı.

Görünen o ki, Avrupa’daki gaz krizi gibi, bu da yıllar içinde ortaya çıktı. Avrupa’nın fosil yakıtlardan kararlı bir şekilde uzaklaşması ve buna bağlı olarak enerji güvenliği için neredeyse tamamen ithalata bağımlı hale getiren yerel gaz üretimine yapılan yetersiz yatırım göz önüne alındığında, Avrupa’daki enerji krizi sürpriz olmamalıydı.

Wood Mackenzie baş analisti Shirley Zhang, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, “Gördüğümüz şey, yatırımcılar, finansörler ve şirketler için bir ikilem” dedi. “Bütün bölgeyi daha temiz bir geleceğe taşıma çabalarına rağmen, önümüzdeki 10 yıl için hala kömüre ihtiyacınız var.” dedi.

Gerçekten de bir ikilem var ve bu yeşil geçiş ile enerji güvenliği arasında. Kömür ve gaz fiyatlarındaki artış, enerji geçişinin ne sorunsuz ne de kolay olacağını ve hükümetin net sıfır hedeflerindeki kararlılığının bunu etkileyecek kadar yakın olmayacağını kanıtlıyor. Ancak Çin’deki bir enerji krizinin daha acil sonuçları var. Tüm dünyaya yayılacak.

Daha da kötüsü, Çin için yeterli kömür ve gaz yoksa, ithal etmesi gereken herkese yetecek kadar gaz ve kömür olmayacak. Yerli kömür ve gaz üretimi olan ülkeler, enerji ihracatından bir servet elde edecek. Ancak bu enerji için ödeme yapmak zorunda olan diğer ülkeler, ekonomik büyümeleri üzerinde aynı etkileri, yani potansiyel olarak şiddetli bir bocalama göreceklerdir.

Fosil yakıtların emisyon yönü hakkında çok şey söylendi. Mevcut kriz başka bir açı sunuyor: Fosil yakıtlar, talep arzı önemli ölçüde aştığında, bazen aşırı derecede pahalı olma eğilimindedir. Aslında bu, yenilenebilir enerji kaynakları lehine en güçlü pratik argümanlardan biridir: Gaz rezervleriniz olmayabilir, ancak her ülkenin güneş ışığı ve rüzgarı vardır. Yenilenebilir kaynaklar enerji bağımsızlığı için iyidir. Ve Avrupa’daki son kriz ve Çin’deki kriz riski, bu enerji bağımsızlığının yakınında olmadığımızı gösteriyor. Oil Price

Diğer İçerikler