Gaz, fosil yakıtlar arasında en iyi büyüme beklentilerine sahip görünüyor. Petrol ve gaz şirketleri, bu on yılda talep artışını karşılamak için yeni tedarik için yoğun harcama yapmaya hazırlanıyor. Ancak, gaz piyasası, 2020’de yavaş hareket eden bir araba kazası haline geldi. Küresel Gaz Piyasası Araştırmaları Başkanı Kristy Kramer, piyasanın neden kötüye gittiğini ve iyileşme beklentilerinin neler olduğunu anlattı.

Asya spot LNG ve Avrupa TTF fiyatları 15 ayda neredeyse %80 düştü ve Henry Hub yarıya indi. Bir domino etkisi oldu: pazar 2019/20 kışına girerken fazla tedarik edildi, sıcak kış depolama tesislerini dolu bıraktı ve sonra koronavirüs geldi. Bunu hızla petrol fiyatındaki çöküş ve kilitlenmelerin gaz talebi üzerindeki etkisi izledi. Bugünün depresif seviyelerindeki fiyatlar sürdürülemez.

Küresel olarak, gaz talebi oldukça dirençlidir: petrol için %6’ya karşı, %2 düştü. İstikrar, konut ısıtması ve güç gibi bazı büyük gaz tüketen sektörleri yansıtmaktadır. Çin talebi hala krizle birlikte artmaya devam etti. Ucuz gaz, Avrupa ve ABD’de kömürden geçişi teşvik etti, Kuzeydoğu Asya’nın bunu takip etmesi muhtemeldir. Ancak, 2020’de LNG talebinin beklenilenden 15 milyon ton (Mt) daha düşük olabileceği düşünülüyor. Problem şu ki; yeni LNG arzı, 2020 ve 2021’e kadar pazara son on yılın ortasında yaptırım uygulanan projelerden geliyor. Bu birimler, ABD ve Avrupa’da depolama alanı dolmak üzereyken gelir. Ham petrol gibi, ABD ve Avrupa’da da gaz depolamasının önümüzdeki aylarda ağzına kadar dolma riski var. Kanada ve İngiltere gibi sınırlı depolama ve ihracat kapasitesine sahip pazarlar, Mayıs ayında yaşanan WTI gibi ciddi risk altındadır.

Talebin iyileşeceğini söylemek mümkün. Kademeli olmasına rağmen iyileşme konusunda yükseliş olacak ve büyüme daha düşük bir temelden gelecek. Düşük petrol fiyatları, gazın sıvı yakıtların yerini almasını zorlaştırıyor. Asya anahtardır. Çin, ekonomisini canlandırmak için ithal gaz yerine yerli kömürü desteklemeye devam edecek. Japonya ve Güney Kore gibi diğer ülkeler, ithal kömürden daha ucuz gaza geçme konusunda teşvik edilmektedir. 2025 yılına gelindiğinde, LNG talebi krizden önce tahmin edilenden biraz daha düşük olabilir, ancak Asya kaynaklı büyüme oranı benzer olmalıdır.

Fiyatta güçlü bir sıçrama görüleceği düşünülüyor. Kriz, kısa vadeli talebi arzdan daha fazla etkiledi. Dahası, tam tersi. Piyasanın beş yıl içinde gerileyeceği düşünülüyor. Talep biraz düşükse, bir sonraki fiyat artışının büyüklüğü, kriz öncesi tahmin edilenden daha ılımlı olacaktır. Ancak, Asya spot ve TTF fiyatları bugünün en düşük seviyelerinden üç katına çıkabilir.

Kaynak: “How Will Natural Gas Navigate The Post-Coronavirus World?”, Forbes

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler